Yatağına sığmayan Büyük Menderes Nehri'nde son yağışlarla su seviyesi yeniden yükselirken; Özbaşı ve Çalıköy arasındaki yol ile Koçarlı Yeniköy-Germencik karayolu trafiğe kapalı durumda. Söke Ovası'nda sular altında olan 3 bin dekarı buğday ekili arazi olmak üzere toplam arazi miktarı 80 bin dekara ulaştı. Söke Ovası Sulama Birliği ekipleri 24 saat aralıksız taşkın takibinde, yöre halkı ise endişeli.
Son dört gündür yeniden yoğun yağış alan Büyük Menderes Havzası'nda taşkın kabusu sürüyor. Sarıçaydan gelen sulardan ve bu suların çay kenarındaki seddeyi patlatmasında endişe edilirken; olası bir durumda daha çok arazi ve yerleşim yerlerinin taşkın suları ile karşı karşıya kalması olasılığı bulunuyor.
Büyük Menderesin 5 mt. 70 cm yani tehlike sınırı olan yüksekliği aşarak yeniden yükselmesi nedeniyle Söke'nin Özbaşı-Çalıköyleri arasında taşkın sularının yoldan geçmesi nedeniyle kara yolu trafiğe kapatıldı. Menderesin taşmasında yine riskli bölge olarak bilinen Koçarlı Yeniköy-Germencik Karayolunda bazı araçların yolda kaldığı belirtilirken; bu karayolu da sabah saatlerinde güvenlik nedeniyle trafiğe kapatıldı. Söke'de Burunköy, Akçakaya, Pamukçular, Karaatlı, Kalçık, Çalıköy ve Özbaşı köy ovalarının yanı sıra Bıyıklı, Yeniköy Ovalarının su altında bulunuyor. Taşkın suları Akçakaya Köyü'nde bazı evlerin bahçelerine kadar girdi.
Her kış Menderesin taşmasında gözlerine uyku girmediğini söyleyen Burunköy muhtarı Halil Eskibaş; "Gece boyunca teyakkuz halindeyiz. Sabaha kadar riskli bölgeleri kontrol ederek köyümüzün ani su baskını altında kalmaması için takipteyiz. Söke Ovası Sulama Birliği ekipleri de sürekli olarak teyakkuz halde. Gece-gündüz taşkın sularını takip ediyoruz" dedi.
HAFTA SONU METRE KAREYE 106 KG YAĞIŞ DÜŞTÜ
Hafta sonuna girilirken bölgede etkili olan yağışlar Söke'de hayatı olumsuz etkiledi. Zaman zaman dolu yağışı olarak da devam eden yağışlar aralıksız devam ediyor. Söke'de metre kareye 106 Kg yağış düştüğü tespit edildi.
(LT-)

11.02.2013 13:14:52 TSI

Editör: Wan Haber