Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ile Burdur Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü arasında imzalanan Hizmet, Analiz ve Eğitim İşbirliği Protokolünde Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, hayvanların hak ettiği fakat talep edemedikleri hakları insanı sorumluluk olarak yerine getirilen bir adım olduğunu söyledi.
MAKÜ ile Burdur Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü arasında Hizmet, Analiz ve Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen protokol töreni Saygı Duruşu'nda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Törende ilk olarak Burdur Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü'nün yapmış olduğu çalışmaların anlatıldığı kısa film izlendi.
MAKÜ Veteriner Fakültesi öğrencilerinin Burdur Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi'nde ve Canlı Hayvan Pazarı'nda staj ve eğitim uygulamaları yapacağını ve özellikle sokak hayvanlarının kısırlaştırılma, muayene ve operasyonlarını gerçekleştireceğini dile getiren Burdur Veteriner İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Mete Gümen, karşılıklı hizmet ve eğitim programının her iki kurum arasında ortak anlayışı teşvik etmek ve geliştirmek olduğunu kaydetti.
MAKÜ Veteriner Fakültesi öğrencilerinin protokol sayesinde mesleki anlamda yetişeceğini belirten MAKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümtaz Nazlı, Üniversitenin Veteriner Fakültesi içinde hem lisans hem yüksek lisans öğrencisine hem de doktora öğrencisine farkındalık oluşturma yolunda lokomotif bir bölüm olduğunu söyledi.
Mehmet Akif Ersoy isminin üniversitede taşımanın omuzlarda büyük bir yük olduğunu aktaran Nazlı, "Burdur'umuzun iki güzide kurumu olan MAKÜ ve Burdur Belediyesi Veteriner Fakültesi büyük yatırımlarla bugüne gelmiştir. Burdur'umuzun iki güzide kurumu olan Burdur Belediyesi veteriner İşleri Şube Müdürlüğü ile MAKÜ Veteriner Fakültesi arasında sahip olduğu bu potansiyelimizi birleştirmek suretiyle bilimselliği, etnik hayvan hakları ve hayvan refahını da temel almak suretiyle katılımcılık, saydamlık, şeffaflık ve işbirliği ekseninde ortak akılda işletmek suretiyle sinerjiye dönüştürmenin çabası ve gayreti içindeyiz. Bu itibarla geçtiğimiz bahar ayında Antalya Büyükşehir Belediyesi hayvanat bahçesi ile yapmış olduğumuz protokole benzer şekilde şimdi de Burdur belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ve Veteriner Fakültemiz arasında hizmet analiz ve eğiğim işbirliğini yapacağız. Bu protokolle birlikte hem öğrencilerimiz Belediyemize bağlı sokak hayvanları bakım evi ve rehabilitasyon merkezinde işletme idaresi mantığını, mevcut barınak şartlarını hem bakım ve beslemenin nasıl yapılması gerektiğini, bunun yanında hastalıklarla mücadele yollarını ve hastalıkların teşhisi, tanısı ve uygulamasında neler yapabileceklerini uygulamalı olarak görmüş olacaklar" dedi.
Toplumun hayvanlara karşı duyarlı ve sorumlu olduğunu belirten MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, hayvanlara verilen değer ve sorumlulukları Osmanlı Dönemi'ne ait örneklerle anlattı. Hayvanların duygusal varlıklar olduğunu kaydeden Rektör Saatcı, "Hayvanlar deyip geçiyoruz fakat dünyadaki işlerin bütün sorumluluğu aslında insanların üzerindedir. Biz dünyayı istediğimiz gibi yönetip gerektiğinde menfaatlerimiz doğrultusunda kullanıyoruz. Dünyayı hayvanlarla paylaşıyoruz ve o yüzden bir soru geliyor insanın aklına, bazen hayvan hakları diye geçiyor, bazen insan sorumluluğu olarak geçiyor. Aslında cevap bulmamız lazım. Yapmış olduğumu işler hayvan hakkı mıdır? İnsanın sorumluluğu mudur? Hayvan hakkını talep edemeyeceğine göre bu hakkı vermek bize mi düşer? Bugün yapmış olduğumuz iş, o hayvanların hak etmiş olduğu fakat talep edemediği haklarını insanı sorumluluk olarak yerine getirmiş olmanın bir adımıdır" diye konuştu.
Hayvanların duygusal varlıklar olduğunu belirten Saatcı şöyle devam etti;
"1987 yılındaki Amsterdam genelgesi ile hayvanlar İngilizce olarak duygusal varlık olarak ifade edilmiş ve kabul edilmişlerdir. Bugün içimizde hayvan dostlarımız var. Öğrencilerimi var. Biz çok iyi biliriz. Hayvana yapmış olduğunuz bir iyiliğin sonucunu çok rahat anlarsınız. Gözlerine bakacaksınız, onların gözlerindeki minnettarlık, onun gözlerindeki müteşekkirlik çok belli net bir şekilde belli olur. Hatta derler ya, nazarını saklayamazsın, hayvanın da vardır o bakışı, o nazarı, o baktığı zaman kalbinize işler. Yapmış olduğunuz bir iyiliğin, vermiş olduğunuz bir ekmeğin suyun ne kadar onu mutlu ettiğini çok rahat görebilirsiniz. Toplum olarak hayvanlara karşı gerçekten sorumluluğumuzu yıllardan beri bilmişiz. Dünyada kim var ki göçmen kuşlar adına bir vakıf kuruyor ve göçen leyleklerin ihtiyaçlarını gideriyor. 1800'lü yıllarda Osmanlı Döneminden beri yapılan bir uygulama, merkeplerin ve develerin taşıyacak olduğu yük miktarı belirleniyor. Kim fazla taşırsa eğer ceza geliyor. Daha da ötesi bu toplumdaki insanlar vasiyetnamelerine 'Ben öldüğüm zaman mirasımdan şu kadar bir pay, ciğerciden, kasaptan et alınsın, sokak hayvanlarına dağıtılsın' diye yazıyor. Osmanlı Dönemi'nde bir tane Venedikli Tüccar bir hayvanı kanatlarından asıp işkence yaptığı için Kadı tarafından cezalandırıldığı söyleniyor. Toplumda evlerin balkonuna kuş evleri, kuş sarayları yapılır. Bunlar bizde çoktur. Hangi ülkede yabana bırakılmış hayvanlar için otlaklar ayrılır, mesela bugün Suriye'deki Şam Stadyumu'nun bulunduğu yer, Osmanlı zamanında hayvanlara vakfedilmiş bir meradır aslında. En basiti Burdur Hayvancılıkla geçimi sağlayan bir il, süt sağımı yapılıyor ve süt sağımında özellikle sütü sağacak kişinin tırnaklarının uzun olmaması bir kültürdür. Çok daha güzel bir şey söylemek gerekirse, süt sağıldıktan sonra hayvanın buzağısına süt bırakmak, çok naif bir düşüncedir."
İnsan toplumlarının kalitesi, hayvanlara vermiş oldukları değerle ölçülür diyen Rektör Saatcı, Burdur'da güzel bir adım attıklarını söyledi.
Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya da toplantının insanlar gibi yiyip, içen, ihtiyacını gideren diğer canlılar için yapılan bir toplantı olması nedeniyle büyük bir önem taşıdığını söyledi.
Sokak hayvanlarının çok önemli olduğunu ve bunun üzerine Burdur Belediyesi olarak çok durduklarını belirten Akaya, "sokak hayvanları canlı, onlarında yemeye, içmeye, yaşamaya hakları var. Bence çok daha fazla hakları var. Çünkü ihtiyaçlarını bizim gibi belirtemiyorlar, söyleyemiyorlar. İşte biz bunları görmek mecburiyetindeyiz. Hayvan Dostları Derneğimiz, Belediyemizle işbirliği içinde çeşitli afişler astırmak suretiyle duvar kağıtlarında sergiledik. Orada çok güzel ayetler, hadisler falan artık bunu tüm insanlara kavratmak mecburiyetindeyiz" dedi.
Konuşmaların ardından Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya ve MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, protokolü imzaladı. Burdur Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi arasında Hizmet, Analiz ve Eğitim İşbirliği Protokol Töreni düzenlenen ikram ile sona erdi.
(HG-SÇ-Y)

11.01.2013 17:50:32 TSI

Editör: Wan Haber