Son yılların en çetin kışlarından birini geçiren Bitlis'in Tatvan ilçesinde, bir haftalık kar yağışının ardından kuru soğukların etkisini göstermesi nedeniyle yeni ağaç fideleri zarar görmesin diye poşetlerle sarılıyor.
Tatvan'da, insan ve hayvanlar kadar ağaç fidelerinin de zarar gördüğü dondurucu soğuklar sürüyor. Geçtiğimiz yaz aylarında ekilen fidelerin zarar görmesini engellemek için bir birinden ilginç yöntemler deneyen vatandaşlar çareyi meyve fidelerini poşetlerle sarmakta buluyor. Kar yağışlarının ardından etkili olan dondurucu soğukların yaz aylarında ekilen meyve fidelerine zarar verdiğini belirten Mehmet Candemir, "Tatvan'da kar yağışından sonra Sibirya soğukları yaşanmaya başladı. Bu yüzden yaz aylarında ektiğimiz meyve fidelerimiz bir yandan karlar altında kaldı bir yandan da kuru soğukta kaldı. Bu yüzden biz de yeni ektiğimiz fidelerimiz donup kurumasın diye bunları poşetlere sardık. Soğuklar eksi 18-20 derece, her taraf don, buz kesmiş. Havalar gayet soğuk" dedi.
Vatandaşlardan Yakup Durmaz ise, Bitlis'te son yılların en sert kışının yaşandığını belirterek, "Bitlis'te kelimenin tek anlamıyla Sibirya soğuklarını yaşıyoruz. Eksi 20 ye yakın bir soğukluk var. Biz de burada yazın ektiğimiz fideler donmasın diye kendi imkânlarımızla poşete sarıyoruz. Gerçi büyük ağaçlar donmuş, onlar için yapacak bir şey yok. Ama en azından fide ağaçları donmasın diye bu şekilde önlem almaya çalışıyoruz. Tabi soğuklar bu şekilde devam ederse büyük ağaçlarda bundan zarar görecek" diye konuştu.
(HO-MET-Y)

12.01.2013 11:26:25 TSI

Editör: Wan Haber