Suriyeli mülteciler, soğuk kış şartlarında komşu ülkelerdeki mülteci kamplarında hayat mücadelesi veriyorlar. On binler ise Suriye'yi bir an evvel terk ederek sınır ötesindeki kamplardan birisinde ikamet elde edebilmek derdinde. Dünya Gıda Programı'nın Ekim ayında 160 bin mülteciye gıda ulaştırdığı belirtildi.
Suriye'yi terk ederek komşu ülkelere iltica eden mülteciler mevcut kış şartların tabiata karşı ayrıca mücadele veriyorlar. Dünya Gıda Programı'nın (DGP) elde ettiği istatistiklere göre, sadece Ürdün'deki Zaatari Mülteci Kampı'nda 30 bin Suriyeli ikamet ediyor. Geçen hafta Suriye'den bu bölgeye geçenlerin sayısının ise günde 300 civarında seyrettiği belirtildi. DGP ise sıfırın altında soğuk hava şartlarında hayat mücadelesi veren insanlar için kamplara yardım ulaştırıyor.
Daraa şehrindeki evlerinin bombardıman ile yıkılmasının ardından iki kızı ve üç oğlu ile Ürdün'e iltica eden Um Rand, yeni ikamet yeri olan Zaatari mülteci kampında zor imkanlar içerisinde çocuklarına bakmaya çalışıyor. Çok soğuk bir yerde bulunduklarını ifade eden Suriyeli mülteci Um Rand, "Oğlumun sadece kısa kollu bir gömleği var. Tüm kıyafetlerimiz Daraa'da kaldı" diyor. İki haftada bir karne ile pirinç, bulgur, bakliyat, makarna, şeker ve tuz alabilen Rand bu şekilde kamptaki imkanlar ile 5 çocuğunu doyurmaya çalışıyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Dünya Gıda Programı'nın çalışmalarıyla kamplardaki insanların soğuğa karşı vücut dirençlerinin korunabileceği miktarda kişi başı gıda yardımı yapıldığı ifade edildi. Halen 500 bin civarında Suriyeli'nin komşu ülkelere sığınması için sınırlarda kayıt için beklediği veya sınır ötesine geçmeye çalıştığı ifade ediliyor. DGP'nin ise Ekim ayı boyunca 160 bin mülteciye gıda temin ettiği belirtildi.
Diğer taraftan, Suriye'deki mevcut vaziyetten ötürü iç piyasalarında karışıklıklar baş gösteren Ürdün'de Suriyeli mültecilerin de gelmesiyle gıda fiyatlarının yüzde 50 nispetinde arttığı kaydedildi.
(CTŞ-ÖK-D)

09.12.2012 14:16:32 TSI

Editör: Wan Haber