Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, soğukla birlikte kalp damalarında meydana gelen büzüşmenin kalp krizine neden olabileceği uyarısında bulundu.
Yaz aylarında damarların genişlediğini, kış aylarında ise daraldığını belirten Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, damarlarda meydana gelen tıkanma ve daralmanın soğuk havada arttığına dikkat çekti. Dr. Mutluer, "Bu da kalp hastalarında krizi tetikleyebilir. Kış aylarında 3 kat daha fazla görülen kalp rahatsızlığından korunmak için kalp damar hastası olanlar ve özellikle yaşlılar mümkün olduğunca soğuk havalarda dışarı çıkmamalıdır" dedi.
Dr. Mutluer, kalp krizi belirtilerini ise, "Kişinin göğüs kısmında sıkışma hissi, göğüs üstünde basınç duygusu, göğüste birkaç dakika süre ile ağrı şikayeti, omuzlarda ağrı, boyun bölgesinde ağrı, çene veya kollara doğru genişleyen ağrılar, baş dönmesi, aniden terleme, mide bulantısı, nefes güçlüğü, yorgunluk ve ağırlık hissi, mide şikayetleri gibi bulgular kalp krizi belirtileri arasında yer alır" şeklinde açıkladı.

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE
Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, kalp krizinde ilk müdahaleleri ise şöyle sıraladı:
"Hastayı rahat edebileceği bir pozisyonda tutun. Hastanın bilinci yerindeyse ve alerjisi bulunmuyorsa, aspirin verin. Hastanın daha önceden geçirdiği kalp rahatsızlıkları sonucu kullandığı ilaçlar varsa ve bu ilaçları alması gerekiyorsa ilaçları içmesine yardımcı olun. Solunumu ve nabzı kontrol edin, eğer solunum ve nabızda problem var ise ve ilk yardım eğitiminiz mevcutsa akciğer, kalp canlandırma ilk yardım yöntemi uygulayın. Ama bilinçsizce yapılan ilk yardımlar hayat kurtarmak yerine daha ciddi sorunlara neden olabilir. Kalp krizinde doğru ve bilinçli ilk yardım yapılması önemli ve hayatidir. Vakit kaybetmeden ambulans çağırın."
Dr. Mutluer, soğuk havada kalbi korumak için check-up yapılması gerektiğini de sözlerine ekleyerek, "Ayrıca gezmek için daha çok kapalı alanları tercih edin. Sokağa çıkarken kalın giyinin. C vitamini bakımından zengin gıdaları tüketmeye özen gösterin. Sigara içmeyin, eğer kullanıyorsanız en kısa zamanda bırakın. Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü dengede tutun" dedi.
(SK-GS-Y)

10.01.2013 14:57:48 TSI

Editör: Wan Haber