Kışın gelmesiyle artan soğuk algınlığı ve gribe karşı önlem almak isteyenler aktarlara akın ediyor. İstanbul'un aktarlarıyla ünlü tarihi Mısır Çarşısı, havaların iyice soğumasıyla bitki çayına hücum eden vatandaşlar tarafından dolup taşıyor.
Bir birinden faydalı, doğada hiçbir etkiye maruz kalmadan elde edilen bitkilerin yer aldığı Mısır Çarşısı'nın aktarları kışın hastalıktan korunmanın yollarını anlattı. Çarşının en deneyimli aktarı Adnan Kalmaz, kışın mutlaka bitki çaylarının tüketilmesi gerektiğini vurguladı. 40 yıldır Mısır Çarşısı'nda aktarlık yapan Adnan Kalmaz, Türk halkı tarafından iyi bilenen ıhlamur, ada çayının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi. Ihlamurun, zencefil, havlican ve tarçın ile güçlendirilebileceğini ifade eden Kalmaz, bu şekilde vücudun daha fazla direnç kazanacağını dile getirdi. Ihlamurun halk arasında iyi bilinen pişirilme çeşidinin olduğunu aktaran Kalmaz, "Halkımız, ıhlamurun içine bir tutam karanfil, biraz zencefil ve bir çubuk tarçın koyarlar. Bu vücudun soğukta türeyen hastalıklara karşı korur. Özellikle Doğu Anadolu bölgemizde bu çaylar iyi bilinir. Isırgan otu ve ebe gömeci de hem çayı yapılan hem de yemekte kullanılan faydalı bitkilerdir. Ebe gömeci boğaz ağrılarına iyi gelir" dedi.
"BİTKİLERİ BİLİNÇLİ KULLANALIM"
Bitki çaylarının kulaktan dolma yöntemlerle tüketen çok kişinin olduğunu belirten Kalmaz, işin uzmanı doktor ya da profesörlerin faydalı bitkiler üzerine hazırladıkları kitaplardan faydalanılması gerektiğini vurguladı. Bazı bitki çaylarının aşırı tüketilmesi halinde vücuda zarar verebileceğini sözlerine ekleyen Kalmaz, dikkatli olunması konusunda uyardı. Halk arasında çok tartışılan 'bitkilerin kurutularak mı, yoksa tazeyken mi çayı yapılmalı?" konusuna açıklık getiren Kalmaz, bitkilerden çay yapılması için mutlaka kurutulması gerektiğini sözlerine ekledi.
ESNAF MEMNUN
Tezgahlarını rengarenk baharatlar ve faydalı bitkilerle donatan Mısır Çarşısı esnafı, halkın ilgisinden son derece memnun. Çarşının yalnızca Türkler tarafından değil, yabancı turistler tarafından da sıkça ziyaret edildiğini aktaran esnaflar, yabancıların çarşıdan sağlık konusunda yeni şeyler öğrenerek ayrıldığını söylüyorlar. Esnaflar, turistlerin en çok gençlik etkisi olan ve Asya ülkelerinden ithal edilen bitkilere ilgi gösterdiğini dile getirdi.
(GK-ÖK-Y)

04.01.2013 15:49:59 TSI

Editör: Wan Haber