Yaklaşık 5 bin üyesi bulunan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, şoför esnafının son birkaç yıldır hayatının en zor şartlarını ve dönemini yaşadığını söyledi. Şoför esnafı gerçekten aşırı derecede mağdur olduğunu anlatan Tuğrul, “Artan akaryakıt ve sigorta fiyatları nedeniyle şoförler aracını satma aşamasına gelmiştir. Şoför esnafının sorunlarının çözümü için çaba içerisindeyiz, elimizden geldiğince sorunları ilgili kurumlara iletiyoruz. Ankara’da girişimlerimiz oluyor.” dedi. 

15-20 TL’lik cezalar veriliyor 

“Taksi, minibüs veya halk otobüsünde yerine şoför gönderildiğinde cezalara maruz kalıyorlar. Örneğin bu konuda çok çabaladık. Aylardır SGK ile uğraşıyoruz ama SGK bize ışık tutmadı. Şoför hasta olur, taziyesi olur veya bir işi çıkar. Bu nedenle yerine gönderdiği arkadaşına kesilen ceza 15-20 bin lirayı buluyor. İlkinde 7 bin liraya yakın ceza kesiliyor. Tekrar durumunda 4 katı ceza kesiliyor. Şoförlerin bu cezaları ödeme imkanı yoktur ve ileride büyük bir sıkıntıya meydan verecektir. Mümkün değil şoför esnafı bu cezaların altından kalkamaz.” 

Başbakan Yıldırım’a dosya sunduk 

“Bu konuda aşırı bir yüklenme var. Başbakan Binali Yıldırım’a dosya verdik. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, dosyamızla ilgilendi. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi ve tüm milletvekillerimizle bu konuyu birebir görüştük. Yardımcı olmak için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar ama SGK’nın bir seferlik bir af çıkarması bizi tamamen kurtaracaktır. Ama maalesef şu anda onu da yapamıyorlar. Biz de bekliyoruz.” 

Sigortalar canımızı yaktı 

“Artan trafik sigortası zaten canımızı yaktı. Bir taksinin sigortası 4 bin lirayı geçiyor. Bu taksici ne yapabilir. Taksici zaten 10-15 liraya işe gidiyor. Bu durumda 4 bini geçen sigortayı nerede kazanıp yatıracak.” Barış gelirse teker de dönecek “İşsizlik hat safhada. Bölge ve ülke genelinde savaş var. Ülke kan ağlıyor ve gerçekten büyük bir kan kaybediyor. Turistik sahillerimiz bomboş, meydana gelen olaylar yurtdışından turist akışını durduruyor. Bölge de aynı durumda. İlçeler yakılıp yıkıldı ve bu huzursuzluk işe de esnafa da yansıyor. Şoför esnafı da tamamıyla stop etmiş durumdadır. Allah rızası için bir an önce bu kanayan yarayı sarmamız lazım. Bir an önce barış, barış, barış. Barış geldiği zaman teker de dönecek şoför esnafı da herkes de kazanacak.” 

Veysel Açık (Taksici) 

Taksi şoförü Veysel Açık, oda başkanını yetkililerle daha fazla görüşmeye çağırdı. Açık, “Oda başkanı tek başına bir şey yapamazsa, yetkili kurumlara gitmeli. Örneğin trafik ile ilgili sorunlarda trafik şube müdürüne, olmazsa emniyet müdürüne, olmazsa valiye kadar çıkmalı. İllaki sorunları çözmek gerekiyor. Bunu yapmadılar. Mesela bizim en büyük sıkıntımız, ilçe minibüsleri köyden getirdikleri yolcuları mahalle mahalle dolaşarak kapı kapı dağıtıyorlar. Bu durum hem işimizi aksatıyor hem de trafik sıkışıklığına neden oluyor. Halk otobüsleri elinde büyük çantası olanı veya valizli olanları da alıyor. Bizim burada neredeyse hayvan da taşınsa yok demiyorlar. Keçiyi, kuzuyu at minibüse adam yok demiyor. Oda beklentilerimizi karşılamıyor.” dedi.

Kaynak: Van Ekonomist

Editör: Wan Haber