Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte sobalı evlerde meydana gelebilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı geldi.
Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Murat Eke, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı kış aylarında soba ile ısınan ailelerin sobalarının kapaklarını kapatmamaları ve evlerine doğalgazlı konutlarda olduğu gibi koku alıcı sensörler yerleştirmeleri gerektiğini söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Salih Murat Eke, son günlerde meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmeleri nedeniyle zaman zaman ölümler olduğunu ifade etti.
Türkiye'de kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmeleri sonucu son derece dramatik ve üzücü olaylar meydana geldiğini dile getiren Eke, "İnsanlarımız tasarruf maksadıyla gece yatmadan önce sobaya kömür atarak sobayı bir kez alevlendiriyorlar ve onun sabaha kadar idare etmesi maksadıyla da sobalarının kapaklarını kapatıyorlar. Dolayısıyla soba oksijen alamadığı için tam olmayan yanma meydana geliyor ve ortama karbonmonoksit gazı çıkıyor. Bu gaz renksiz ve kokusuz bir gazdır. Dolayısıyla insanlar bu gazın ortama çıktığının farkına varamıyorlar. Karbonmonoksit solunmaya başlandığında kişilerde bir süre sonra baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Belli bir konsantrasyonun üzerine çıktığı zaman kişilerde kas güçsüzlüğü, koordinasyon bozukluğu, görme bulanıklığı ve bilinç kaybı ve ölüm meydana geliyor" dedi.
Aynı durumlar doğalgaz için de geçerli olduğunu dile getiren Eke, ancak doğalgazın sonradan kokulandırıldığı için ortama sızması halinde insanlar için bu kokunun uyarıcı olduğunu, ayrıca doğalgaz sızması durumunda özel sensörler olduğunu, bunlarında uyarıcı görev gördüğünü kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Salih Murat Eke, özellikle lodoslu havalarda vatandaşların daha dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, "Zehirlenme belirtileri gösteren kişi gece yatağında iken uyanıyor, mide bulantısı hissediyor ve ortamdan uzaklaşmak istiyor. Meydana gelen ölümler de kişilerin bir kısmı yataklarında ölü bulunuyorlar bir kısmı da kapıya yakın bir yerde bulunurlar. Bu bize kişilerden birinin olayı fark ettiğini ve bu nedenle ortamdan uzaklaşmak istediğini, bunun için bir çabaya girdiğini ancak kas güçsüzlüğü ve koordinasyon bozukluğu nedeniyle ortamdan kaçamadığını orada karbonmonoksit solumaya devam ederek öldüğünü anlıyoruz. Kaçma çabası içinde olan kişi kapıyı açabilse ya da pencereyi açabilse belki de kurtulacak" dedi.
(AK-BÖ-Y)

08.01.2013 16:01:59 TSI

Editör: Wan Haber