İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, kış aylarında soba, kombi şofben ve baca gazı zehirlenmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Dr. Acar, Bugün kadarki olayların sebebi hep sobaların yanlış kurulumu ve yanlış yakılması olduğunu belirterek, vatandaşın baca temizliği yaptırılmaması, kalitesiz ve standarda uymayan yakıt kullanılması olduğuna değindi, soba ve şofben baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalarla soba, şofben ve kombi cihazlarının montajının standart yapılmaması olarak karşımıza çıkmaktadır dedi.

Dr. Acar ‘ Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacaların, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca sebebi olduğunu belirterek ‘’ Bacalar, standarda uygun yaptırılmalı. Çekişini artırmak için baca yalıtımı yapılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada, delinen kısımda sızdırmazlık sağlamasına mutlaka dikkat edilmeli. Soba yakmaya başlamadan önce Kış ve sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalı. Bacaların yanı sıra sobanın doğru kurulmaması ve yıkılmaması da zehirlenmelerde önemli rol aldığını belirterek. Sobanın aşırı doldurulmamasına dikkat çekerek; gereğinden fazla doldurulun sobanın duman yolu daralır ve içinde  düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıfladığını dile getirdi.Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece içeride ortaya çıkan zehirli gazlar, yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan öncede sobaya kesinlikle yakıt koyulmasaldır’’. Şeklinde konuştu. Soba kullanımı konusunda uyarırken, ‘’ doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür’’ dedi.

Soba ve Bacalarla İlgili Uyulması Gereken Kurallar

Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli,

Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı,

Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli,

Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı,

Lodos Süresince Dikkat Edilecek Hususlar

Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalıdır.

Yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir.

Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir.

Kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşmayınız ve bu gibi durumları 186 no'lu telefondan Elektrik Arıza Servisi'ne bildirilmelidir.

Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 no'lu telefondan İtfaiye Servisi'ni aranmalıdır.

Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 no'lu telefondan Acil Yardım Servisi aranmalıdır.

Doğalgaz Şebekesi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda 187 no'lu telefondan Doğalgaz Arıza Servisi aranmalıdır.

Dr Acar,Karbonmonoksit zehirlenmesinin, mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiği ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı, ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezinin telefon numarası aranılarak zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında vatandaşlarımız gerekli bilgi alınabileceklerini söyledi. 

Editör: Wan Haber