Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (SMMMO) düzenlenen eğitim, Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Muhasebe ve Finansal Yönetim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nalan Akdoğan tarafından verildi. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından bağımsız denetim konusunun muhasebeciler için yeni bir açılım niteliği kazandığını belirten Akdoğan, "Mevzuata göre bu konuda verilecek yetkilerin Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu'na akreditasyon sağlayabilen üniversiteler eliyle yürütülmesi gerekmektedir. Eğitime katılabilecek muhasebe meslek mensupları için mesleklerinde en az 15 yıl deneyim şartı aranmaktadır” dedi.

Başkent Üniversitesi, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu'ndan aldığı yetkiyle birçok ilde eğitim faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getiren Akdoğan, “Eğitim kapsamında Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, Uluslararası Denetim Standartları, Bankacılık, Sigortacılık, Sermaye Piyasası Mevzuatı, Bireysel Emeklilik ve Finansal Yönetim gibi mesleki konular yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Van’ı çok sevdiğini ve bu tür eğitimleri her zaman ildeki meslektaşlarıyla paylaşmak istediklerini sözlerine ekleyen Akdoğan, “Türkiye artık şeffaflaşmaya gidiyor. Şirketlerimiz büyüdükçe yurt dışına açılıyor. Dolayısıyla yaptıkları finansların uluslararası düzeyde olması arzusu vardır. Denetlenmiş olması lazım, bunun için buradayız” şeklinde konuştu.

Eğitimlerin 10 gün süreceğini belirten Akdoğan, yetki belgesi almaya hak kazanan meslek mensuplarına sertifikalarının düzenlenen bir törenle verileceğini söyledi.


Bağımsız Denetim olayının Türkiye’de yeni bir süreç olduğunu ifade eden Van SMMMO Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Şahin, “Başkent Üniversitesi’nden gelen hocalarımız bize 10 gün boyunca eğitim verecekler. Bundan sonra Türkiye şeffaflaşmaya giderken, ticarette bağımsız denetim de olacak. Buradaki amaç, denetime hazır bir kadro yetiştirmektir. Biz de bu kadroda yer almak için şu anda bu eğitimleri alıyoruz” dedi.

Editör: Wan Haber