İnternetin günümüzdeki önemi enerji sektöründe de büyük değere sahip olmuştur.  Elektrik piyasasında belirli uygulamalar da bu sebepten daha kolay hale gelmiştir. İnternetten elektrik aboneliği işlemlerini tamamlayabilme, e-fatura, internetten internet bankacılığı vb. kolaylıkların hepsinde internetin hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığını görmekteyiz. Tüm tüketicilerin bu kolaylıklara gibi en çok faydalanacağı konulardan biri de elektik tedarikçisi değiştirme konusudur. Tıpkı bahsettiğimiz uygulamalar gibi elektrik tedarikçisi değiştirme işlemleri de internet üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir.

 2001 yılında ilk olarak tanıştığımız serbest tüketicilik kavramı ve bu tanıma uyan elektik aboneleri, genellikle sanayi aboneleri ve limiti geçen ticarethaneler, dilediği tedarikçisini kendileri seçerek indirimli elektrik kullanabilmekteydi. Hala devam etmekte olan bu uygulama ile tüketici olan bütün elektrik aboneleri teknoloji aracılığıyla internet ortamında indirimli elektrik tedarikçileri olarak adlandırdığımız elektrik enerjisinin perakende satışından sorumlu olan şirketlerin geçerek daha  kullanma imkânına sahiptir.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) aldığı karar neticesinde 2015 yılında 4000 kWh yani aylık ortalama 130 TL‘lik tüketime sahip olan tüketicilerin serbest tüketici durumunda olması, 2016 yılında ise yıllık 3600 kWh tüketimi olanlar serbest tüketici olabilmektedir. Bu tüketimde ise aylık yaklaşık olarak 120 TL’ye denk gelmektedir. Siz de bu tüketimi geçiyorsanız tedarikçi değişikliği işlemlerinizi internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilme hakkına sahipsiniz.

Böylelikle günlük hayatta enerji tasarrufu yapmaya önem veren tüketiciler, elektrik faturası tutarını aza indirmeye öncelikle tedarikçi değişikliği işlemi yaparak başlayabilirler. Serbest tüketiciler tedarikçi seçimini yaparken internet aracılığıyla elektrik tarifelerini bir arada karşılaştırma imkânı sağlayan sitelere giriş yaptıktan sonra  işlemi yaparak ve gerekli, bilgileri doldurarak indirimli elektrik tarifelerini karşılaştırabilirler. Bu bilgileri giren serbest tüketicilere özel olarak hazırlanan farklı tedarikçilere ait cazip indirimli elektrik tarifeleri sunulmaktadır. Daha sonra tüketiciler, yer verilen tarifelerin detaylı bilgilerini kolaylıkla inceleyebiliyor, bu bilgileri anında karşılaştırabiliyor ve kendileri için en cazip olduğunu düşündükleri tedarikçiye geçiş işlemlerinin başlatılması adına başvurularını kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.

Dolayısıyla serbest tüketicilerin kısa bir süre içerisinde herhangi bir işlem yapmaya gerek duymadan bu yollarla yeni tedarikçisine geçebiliyor. Bölgedeki görevli  değişmeden aynı hat ve abonelik üzerinden gerçekleştirilen işlemler sayesinde tüketiciler bölgesel bir arıza haricinde tedarikçi değişikliği ile alakalı hiçbir elektrik kesintisiyle karşılaşmıyor. Serbest tüketiciler eski tedarikçisine ödediği güvence bedeli de ayrıca geri alınabilmektedir. Bu kadar kolay bir şekilde gerçekleştirilebilen işlemler sayesinde tüm serbest tüketiciler, memnun olmadığı takdirde bölgesindeki elektrik tedarik eden şirketi kolaylıkla değiştirebilme hakkına da sahiptir.

Editör: Wan Haber