Antalya'da bir tohum firması, kaybolmaya yüz tutmuş olan siyah karpuzun tohumunu yeniden üretti. Beşiktaş hayranı olan firmanın Ürün Geliştirme Müdürü Mehmet Uykur, siyah karpuzun ismini eski futbolcu Pascal Nouma'dan esinlenerek 'Paskal F1' olarak tescil ettirdi.
Antalya'nın Serik İlçesinde faaliyet gösteren GenTo Tohumculuk, 2004 yılından bu yana Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdi. Firma Anadolu topraklarında yıllar önce üretilen ve ardından kaybolmaya yüz tutan başta domates, karpuz, kavun ve biber gibi ürünlerin tohumlarını yeniden geliştirdi. Firma son 6 yıldır Anadolu'da 50-60 yıl öncesine kadar üretilen ve yok olan siyah karpuzun tohumu üzerine çalışma yapmaya başladı. Bulunan yeni siyah karpuz tohumuna ise ' Paskal F1' ismi verilerek tescil ettirildi.
Gento Tohumculuk Ürün Geliştirme Müdürü Mehmet Uykur, 2004 yılında ArGe çalışmalarına hız verdiklerini belirterek son 6 yıldır siyah karpuz üzerine çalıştıklarını söyledi. Siyah karpuzun son iki yıldır pazarda yer bulmaya başladığını ifade eden Uykur, Serik ve Manavgat'ın yanı sıra, Samsun, Sakarya, Adana ve Çorum illerinde üretimlerinin iki kat arttığını kaydetti.
Sektöre farklılık getirmek amacıyla bu işe girdiklerini vurgulayan Uykur, şöyle konuştu: "Siyah karpuz, eskiden ninemizin, dedemizin yediği oldukça lezzetli karpuzdur. Bizde bu kaybolan bu lezzeti yeniden yaşatmak istedik. Üretim açısından kışın serada yazın yaylada çok rahat üretilebiliyor. Şeker oranı çok yüksek olduğu için tüketicide bağımlılık yapıyor. Üretici açısından ise hem verimli hem de daha fazla kâr getirici."
Kabuğu ince siyah karpuzun raf ömrünün de uzun olduğunu ifade eden Uykur, şunları söyledi: "8-10 kilo arasında olan ağırlığı ile her ailenin kolaylıkla buzdolabına koyabileceği bir karpuzdur. Fiyat olarak ise normal karpuzdan yüzde 30 daha pahalıdır."
Uykur, ürettikleri yeni siyah karpuza 'Paskal F1' isminin verilmesini ise şöyle anlattı: "Bizde Beşiktaş hayranlığı vardı. Siyah karpuzun akılda daha kalıcı olsun diye Beşiktaş'ın eski futbolcusu Pascal Nouma'dan etkilendik. İsmini 'Paskal F1' koyduk. Tüketicinin eski akılda kalan siyah karpuzun özlemini 'Paskal F1'le gideriyoruz."
Uykur, şu an seralarda siyah karpuzun üretiminin yapıldığını ve bir ay içinde tezgahlarda yerini alacağını sözlerine ekledi.
(İA-HO-Y)

09.12.2012 12:02:25 TSI

Editör: Wan Haber