Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaşayan 2.5 yaşındaki bir kız çocuğu, sivrisinek ısırması sonucu enfeksiyon kaptı. Enfeksiyonun kısa süre içinde ölümcül bir hastalık olan HLH'ye dönüşmesi nedeniyle küçük çocuk, 5 haftadır kemoterapi tedavisi alıyor. Aldığı kemoterapi nedeniyle saçları dökülen küçük kız, sağlığına kavuşacağı günü iple çekiyor.
Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaşayan Mehmet (40) ve Kadriye (27) Kaşlı çiftinin 2.5 yaşındaki kızları Nehir, 2 Eylül'de yüksek ateş şikayetiyle Fethiye Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kan değerleri düşük çıkan küçük kız, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Burada yapılan testlerin ardından Nehir'e, nadir görülen bir kan hastalığı olan ve tedavi edilmediği takdirde ölüme götüren 'Hemafagositik sendrom' (HLH) teşhisi kondu. Hastalığın kalıtsal olup olmadığını araştıran doktorlar, HLH'nin sinek ısırığından kaynaklandığını belirledi. Kemoterapi tedavisine başlanan küçük kız, sağlığına kavuşacağı günü bekliyor.

"ÖLÜMCÜL HASTALIK"
Sinek ısırığının neden olduğu hastalık hakkında bilgi veren Doç. Dr. Alphan Küpesiz, "Hemafagositik sendrom erken tanı konulup hızla tedaviye başlanılması gereken ölümcül seyirli bir hastalıktır. Bu hastalık kalıtsal olma özelliği dışında başka bir enfeksiyon nedenli de başlayabilir. Tüm olgularda başlatan neden saptanamayabilir. Hastalık başladıktan sonra hızla ilerleyerek karaciğer, dalak büyüklüğü, tekrarlayan enfeksiyonlar, kan hücre sayılarında azalma, santral sinir sistemi tutulumu ve ölüme yol açan diğer sorunlarla ilerler. Nehir'de hemafagositik sendromu başlatan neden Viseral Leishmania (Kala-azar) hastalığıdır" dedi.

"İYİLEŞİYOR"
Nehir'in sağlık durumunun iyiye gittiğini belirten Doç. Dr. Küpesiz, şunları söyledi:
"Teşhis konduktan sonra öncelikle hayat kurtaran düşük yoğunluklu kemoterapi tedavisine başlandı. Tedaviye kısa sürede yanıt verdi ve hızla iyileşme sürecine girdi. Şuan sağlığı iyi durumda. Tedavisi tamamlanmak üzere. Hastalığın tekrarlanmaması için önlem alıyoruz."

"SAÇLARI DÖKÜLDÜ"
Ölümcül hastalığın nedeninin sinek ısırığı çıkmasına çok şaşırdıklarını söyleyen baba Mehmet Kaşlı ise, "Sinek ısırığının böyle bir hastalığa neden olabileceği hiç aklımıza gelmedi. Kızarıklık gibi bir şey fark etmedik. Zaten fark etsek de 'sinek ısırmış' der geçerdik. Küçücük bir sinek, 3 ayımızın hastanede geçmesine neden oldu. Kızımın çok güzel saçları vardı. Gördüğü kemoterapi tedavisi nedeniyle saçları döküldü. Gülücükler saçan kızım, şimdi ayağa kalkmak bile istemiyor" diye konuştu.
(İA-OK-Y)

07.12.2012 18:42:09 TSI

Editör: Wan Haber