TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Sivas olaylarına ilişkin ortaya çıkan fotoğrafların daha önce ortaya çıkmamış yeni deliller olması halinde yeniden dava açılabileceğini söyledi.
Şahin, İçişleri Bakanlığı tarafından Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na gönderilen Sivas olaylarına ilişkin fotoğraflarla ilgili açıklamalarda bulundu. Şahin, bu fotoğraflarla yeniden bir dava açılıp açılamayacağına ilişkin bir soru üzerine, bu fotoğrafların büyük bir kısmının tamamen aynıları olmasa da dava dosyası içinde olduğunu söyledi. Dolayısıyla yargının kararını verirken muhtemelen bu fotoğraflar ölçüsünde de bir karar vermiş olabileceğini ifade eden Şahin, "Ancak bu fotoğraflarla alakalı tamamen aynısı değilse ve yeni bir delil ise olayın kalkışma aşamasında elinde bidonla görülen bir kısım isimler var, yeniden bir yargılamanın yolu açılabilir. Yeni delil ve vakaların ortaya çıkmış olması tamamen Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu ile ifade edilen 'yeniden yargılanma yolunun' unsurlarından birisidir" dedi.
"ÖNCEDEN HAZIRLANMIŞ BİR HADİSE"
Sivas davası dosyasında ne tür bilgi ve belgeler bulunduğunu ilişkin bilgi sahibi olmadığını belirten Şahin, şunları kaydetti:
"Biz sadece o dönemin valisini, bir kısım tanıkları dinledik ve yine o dönemle alakalı da gelen bilgi ve belgelerden bunun ciddi anlamda hazırlanmış bir hadise olduğunu, bir anda vatandaşların tahrik edilmiş olmasıyla ortaya çıkmış bir hadise olmadığı noktasında biz de bir kanaat hasıl oldu. O süreç içinde güvenlik güçlerinin yeterince denetim görevini yerine getiremediği ve takviye birliklerin zamanında gelmemesi nedeniyle de bu kalkışan kalabalığı engelleyemedikleri noktasında bir kısım tespitlerimiz var. Yine olayın hemen sonrasında en çok düşünülen ve ifade edilen hadise, 35 aydınımızın yangından dolayı boğularak öldüğü noktasında otopsi raporlarının olduğu kamuoyuna yansımıştı. Ancak bize gelen belgelerde ve muhtemelen mahkemeye sunulan belgelerde de şunu görmekteyiz ki; bir kısmı ateşli silahla yaralama sonucu öldürülmüş aydınlarımız da var. Bu hadiseler o günün şartlarında gelişigüzel bir durumun olmadığını, 28 Şubat sürecine giden süreç içinde Sivas olaylarının da çok önemli bir ayrışma anı olduğunu ve o bölgede yaşayan Alevi ve Sunni vatandaşlarımızın birbirine kışkırtmak suretiyle aralarında ciddi bir ayrışma adına önemli bir kilometre taşı olduğunu raporumuzda da ifade ettik. Şu anda da aynı şeyleri söylüyoruz."
"SİVAS, 28 ŞUBAT'A GİDEN YOLDA KİLOMETRE TAŞI"
Bazı fotoğraflarda işaretlenen şahısların kim olduğuna dair bilgi alıp almadıklarının sorulması üzerine Şahin, "Biz komisyon olarak Sivas hadisesini 28 Şubat'a gelen süreçte bir tek kilometre taşı olarak ifade ettik. Sivas olaylarıyla alakalı Meclis'te daha önce de bir komisyon kurulmuştu. O komisyonun raporunda muhtemelen aynı resimlerin olduğu kanaatindeyim. Çünkü bu fotoğrafların mahkeme dosyası içinde de benzerlerinin olduğu yönünde bir kanaat var. Bugün itibariyle basına çıkartılmış olması bu görüntülerin dosyalar içinde olmadığı, geçmişte görülmediği noktasında bir sonuç çıkartılamaz. Daha önce de bu fotoğraflar görülmüş olabilir. Bu noktada da yargılama bu seyirde yürümüştür diye düşünüyorum. Sivas Olaylarını Araştırma Komisyonu tarafından da muhtemelen incelenmiş görüntülerdir ve bu isimler hakkında da somut bilgiler o raporda mevcuttur" diye konuştu.
(MÜG-ÖK-Y)

01.02.2013 17:07:24 TSI

Editör: Wan Haber