Anadolu Cam Sanayii A.Ş. Topkapı Fabrikası'nın kapatılmasına karşı çıkıp yasal haklarının geri verilmesi ve yatay geçiş hakkını talep eden işçiler ile polis karşı karşıya geldi. Fabrikanın çatı ve bacalarına çıkan işçilere destek veren bazı milletvekilleri ile sendika temsilcilerinin araya girmesiyle polisin olası müdahalesi önlendi.
Anadolu Cam Sanayii A.Ş. Topkapı Fabrikası önünde toplanan ve bir süredir eylem yapan işçilere sendikalardan da destek geldi. Başta CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve BDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel olmak üzere çok sayıda sendika yetkilisi sabah saatlerinde fabrikaya gelerek işçilere destek verdi. Şişecam'ın Bursa-Yenişehir ve Gebze-Çayırova'daki fabrikalarında çalışan işçiler de arkadaşlarına destek için Topkapı'ya gelerek eyleme destek için çatılara çıkıp sloganlar atarak destek verdi. Fabrika çatısı ve bahçesinde toplanan eylemciler,"Yaşasın onurlu mücadelemiz", "Şişecam işçisi yalnız değildir" şeklinde sloganlar attı.
Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri, fabrikayı terk etmek istemeyen ve eylemlerini sürdüren işçileri tahliye için erken saatlerden itibaren fabrikaya geldi. Ancak eylemde ısrar eden işçiler fabrikanın çatı katlarına ve bacasına çıkarak eylemlerini sürdürdü. Gerginliğin artması üzerine fabrika yetkilileri, sendika temsilcileri ve eylemciler arasında sıkı bir pazarlık başladı. Uzlaşmanın sağlanamaması üzerine devreye bazı milletvekilleri girdi. Milletvekilleri ve sendika yetkililerinin araya girmesi üzerine müdahale olmaması konusunda uzlaşmaya varıldı. Yapılan görüşmelerin ardından çevik kuvvet ekipleri fabrikadan ayrıldı. Yaşanan gerginliğin ardından polis ekipleri fabrikadan ayrılırken işçilerde bir süredir görüşmedikleri aileleri ile kucaklaştı.
Fabrika içerisinde eylem yapan işçilerle görüşen CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, "Emniyet müdürümüzle sürekli temas halindeydik. İşçi kardeşlerimizle sürekli temas halindeydik. En ufak müdahalede buranın karışabileceğini hatta ölülerin bile çıkabileceğini, bunu da sorumluluğunu sonra hiç kimsenin üstlenemeyeceğini ifade etmiştim. Sağduyulu davrandılar, bunu açık söyleyebilirim. Buradaki işçi kardeşlerimizin talebi o kadar makul ki. 'Burası kapanıyorsa biz diğer fabrikalara yapay geçiş istiyoruz' diyorlar. Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya dahil bu görüşmeleri sürdürüyoruz. İçerideki arkadaşlarım bana 'bizi ailelerimizle buluşturun' dedi. Aileleriniz bize emanet dedim ve sizi buluşturacağım dedim. Birazdan buluşacaksınız" dedi.
Bağımsız Milletvekili Abdullah Levent Tüzel ise, "Sizlerinde söylediği gibi ömrünü emeğinin bütün ailesini, bu fabrikalara bu işletmeye veren kazanılmış hakkı en kutsal hakkıdır. O nedenle Şişecam Fabrikası er geç bu talepleri karşılamak zorunda. Sizler sendikanıza sahip çıkınca sizler birliğinizi koruyunca sizler bu şekilde karalı davranınca elbette aynı haklarla işçi sınıfı olarak yine çalışmaya devam edeceksiniz. Gebze işçileri, Şişecam işçileri bu haklarını koruyarak çalıştığı sürece o zaman bu kriz fırsatçıları, bu emek sömürücüleri, kar hırsı peşinde koşan kapitalistler istedikleri gibi işçiyi köle niyetine çalıştıramayacak. O nedenle Şişecam işçileri kazandığında Türkiye emekçileri kazanacak. Bizler kazanacağız hepinizi yürekten tebrik ediyorum" diye konuştu.
Anadolu Cam Sanayii A.Ş tarafından önceki gün yapılan açıklamada fabrikanın 31 Aralık itibari ile kapatıldığı açıklanmıştı.
(AS-ÖZ-Y)

05.01.2013 16:02:38 TSI

Editör: Wan Haber