Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Kuşaklar Buluşuyor' projesi kapsamında Şırnak'ta bir araya gelen gençler sanatsal, kültürel, geleneksel ve tarihi değerler ile yaşanmış ancak yazılmamış hayat öyküleri hakkında kültür mirasçıları olan yaşlıları yaşadıkları köyde ziyaret ederek hayat öykülerini dinledi
Proje kapsamında bir araya gelen gençler Şırnak merkezden yola çıkarak Aslanbaşar köyüne gidip, 104 yaşındaki 20 çocuk babası Mehmet Coşkun ile geçmiş yılları konuştu. Mehmet Coşkun, kendisini ziyaret eden gençlere bazı anılarını anlattı. Atatürk dönemini hatırlayan Mehmet Coşkun, 4 sene askerlik yaptığını ve o zamanlar araba olmadığı için günlerce yürüyerek askere gittiğini söyledi. Askerliğin ilk yılında Türkçe bilmediği için mektup yazamadığını belirten Coşkun, mektup yazmak için arkadaşlarına para verdiğini hatta bu yüzden dayak yediğini kaydetti. 1 yıl içinde okuma yazma öğrenip, okuma yazma bilmeyenler için de mektup yazmaya başladığını belirten Coşkun, gelen gençlere anılarından bir kaçını anlattı. 104 yaşında ve 2 evlilikten 20 çocuğu olan, Mehmet Coşkun "Ben Hicri takvime göre 1340 doğumluyum. İsmet İnönü zamanında ben 4 sene askerlik yaptım. Bir ay yolda kaldık, karakol, karakol dolaşarak Gelibolu'ya gittik. O zamanlar kış, soğuk ve kıtlık vardı. Yani insanlar arpayı teneke üzerine koyup ağızlarına atıyor, yiyorlardı, o kadar insanlar açtı. Şimdi gençler çok iyi ama şimdiki gençler çok kaba olmuş. Ben iki evlilik yaptım. 20 tane çocuğum var. Birisi hekim, evlenmiş gitmiş. Birkaç tane burada, birisi asker ocağında. Herkes kendine bakıyor. Şimdiki gençler yaşlılara bakmıyorlar. Anasına, babasına bakmıyorlar" dedi.
'Kuşaklar Buluşuyor' projesi adına faaliyet yürüten gençlerden Cihat Birlik; bu etkinliklerinin öncelikli sebebinin Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın düzenlediği çalışmaya destek vermek olduğunu söyledi. Birlik, "Bu projenin ana maddeleri arasında bulunan ve bizim en çok ilgimizi çeken köydeki gençler ile şehirdeki gençler arasındaki fark. Köydeyken verdikleri hürmet ve saygı, şehirdeyken gösterdikleri hürmet ve saygı. Biz bunu köyde olan hürmet ve saygıyı daha iyi anlıyoruz. Onun daha iyi niyet olduğunu anlıyoruz. Bu gördüklerimizden sonra 'köylü şehirlinin efendisidir' sözünün ne kadar doğru olduğunu anladık. Bu sözü çok önemsiyoruz. İnşallah köylerdeki güzelliği, köylerdeki hürmeti, saygıyı misafirperverliği aynı şekilde şehire ulaştırma niyetindeyiz. Buradaki değerli büyüklerimizden bilgi alarak, büyüklerimizin öncülüğünde köyde ne varsa onu şehirde yaşatmak istiyoruz. Şırnak merkezde böyle gençlerimizin büyüklerine göstermiş olduğu hürmet ve saygıyı en az dereceye düşmüş bulunmakta. Değerli büyüklerimizden fikir alıyoruz. Şehre bakış açılarını öğrenmek istiyoruz. Şehirdeki gençlerimizin de büyüklerimizin de köylere bakış açılarını öğrenmek istiyoruz" diye konuştu.
(CK-AKK-Y)

11.02.2013 14:53:36 TSI

Editör: Wan Haber