Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerde yaşanan gerginlik, Arnavut şehitleri anıtının kaldırılmasıyla daha da arttı.
Arnavutların çoğunlukta olduğu Sırbistan'ın güneyindeki 3 şehri kapsayan Preşova bölgesinde Sırp Güvenlik Güçleri ile kısa adı UÇPMB olan Preşova, Bujanovac, Medvece Kurtuluş Ordusu arasında 2001 yılında çıkan silahlı çatışmada hayatını kaybeden şehitlerin hatırasına dikilen anıt, Sırbistan jandarması tarafından kaldırıldı.
Anıtın sökülmesinden bir gün önce basına açıklama yapan Preşova Belediye Başkanı Ragmi Mustafa, Sırp hükümeti tarafından anıtın kaldırılmasına dair süre verilmesini demokratik bulmadıklarını belirtti. Anıtın Arnavut şehitlerinin anısına dikildiğini, dolayısıyla de gerginliklerin yaşanmaması için ortak bir çözüm arayışı içinde olduklarını söyledi.
Verilen sürenin geçmesi üzerine çok sayıda zırhlı araçla sabahın erken saatlerinde Preşova şehrinin merkezine gelen kabarık sayıda ve en modern silahlarla donanmış Sırp jandarması, güvenlik kordonu kurarak, buldozerle şehit anıtını kaldırdı.
Belediye binası önünde dikilen anıtın kaldırılması sırasında herhangi bir hadise yaşanmadı.
Anıtın kaldırılması sırasında kalabalık sayıdaki Sırp güçleri dikkat çekti. Belediye önündeki anıtın kaldırılması sırasında 200 kadar Sırp jandarmasına bağlı özel birimlerin görev yaptığı bildirildi.
Merkezden sökülen anıtın nereye götürüldüğüne dair henüz bir bilgi alınamadı. Sırp Hükümeti'nin Preşova'da yasadışı olarak ilan ettiği anıtın kaldırılmasına sert tepki gösteren Kosova ile Arnavutluk hükümetleri, Sırp hükümetini meşru olmayan yollarla Arnavutların geleneklerini ayaklar altına almakla suçladı.
Sırbistan'ın güneyinde tansiyonun artması bekleniyor.
(EK-CTŞ-D)

21.01.2013 16:11:39 TSI

Editör: Wan Haber