Sinop’un Durağan ilçesinde bir kişinin ölümüyle sonuçlanan kavga sonrasında Kürtlerin yaşadığı köylerde tedirginlik sürüyor.

Durağan’da 11 Eylül akşamı alacak-verecek meselesiyle iki kişi arasında çıkan kavga daha sonra Kürtlere yönelik ırkçı saldırıya dönüştü.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, Kürtlerin de yaşadığı Gökırmak Mahallesi’nde 11 Eylül akşamı ırkçı bir grubun Kürt işçilere ve esnafa saldırması ile başlayan olaylar çatışmaya dönüştü.

Açılan ateşler sonucu 14 kişi yaralanmış, 16 yaşındaki Soner Kara da hayatını kaybetmişti.

Olayda, çok sayıda ev, iş yeri ve araç hasar görmüş, polis ve jandarmanın yönlendirildiği bölgede Durağan Kaymakamlığı tarafından bayram sabahına kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Köylerin çevresi asker ve polislerce ablukaya alınırken, araç geçişlerine yapılan kontrollerin ardından izin veriliyor.

Olukbaşı köyünde yaşayan yurttaşların ilçe merkezine gitmesine izin verilmezken, köy girişi asker ve çevik kuvvet polisleri tarafından iş makineleri ile kesilmiş durumda.

“Darbe görüntüsü yaşanıyor”

Köy sakinlerinden Cengiz Avcı, adeta bir darbe görüntüsünün yaşandığını belirterek, köy bölgesinde internet hizmetlerinin yavaşlatıldığını dile getirdi.

Eski köy muhtarı Mahir Gökçe ise, köylerinin bin 500 nüfuslu olduğunu vurgulayarak, ilçe merkezine kurban kesmeye bile gidemediklerini söyledi

Gökçe, olayların çıkış sebebinin siyasi olmamasına rağmen kendilerine “HADEP’in insanları” şeklinde hitap edilerek, saldırıya maruz kaldıklarını dile getirdi.

AK Parti Sinop Milletvekilli Nazım Maviş’in, “Durağan’da şu an ortam gayet sakin” sözlerine tepki gösteren Gökçe, Maviş’in ilçeye gelmediğini, köyün içerisinde bulunduğu durumu anlatmanın imkânsız olduğunu ifade ederek, söylemlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

HDP’li Küçük: Kürtlere yönelik öfke geçmişten beri böyle

Bianet’e konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sinop İl Başkanı Bülent Küçük, Kürtlere yönelik öfkenin bugüne yönelik olmadığını, geçmişten beri böyle olduğunu söyledi.

“Bu ilçede Kürtlere yönelik öfke bugüne yönelik değil, geçmişten beri böyle. Bu bölgede Kürtler ve Türkler arasında uzun süredir çeşitli sebeplerle kavga çıkıyor.

“Ancak bu olayda, şoven, ırkçı slogan atıp köylere yürümek isteyenler arasında dışarıdan gelen insanlar da var. Şu anda köyün giriş çıkışına izin verilmiyor.”

CHP’li Karadeniz: Türk-Kürt etnik kavgasına çevirmeye çalışıyorlar

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, köyün giriş çıkışının kapatılmasının halkı karşı karşıya getirmemek için yapıldığını söyledi.

“Şu anda ortam sakinleşmiş gözüküyor. Ancak tedbiri de elden bırakmamak lazım. Güvenlik güçleri ortamı sakinleştirmeye çalışıyor. Zamana ihtiyaç var.

“Bunu Türk-Kürt etnik kavgasına çevirmeye çalışıyorlar. Bu adli bir vakadır. AKP’li vekiller ve kaymakamla irtibat halindeyiz. İhtiyaç olması halinde bölgeye gideceğiz.”

İMCTV

Editör: Wan Haber