Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısına düşen IŞİD’in kontrolündeki Tel Abyad'dan kaçan yaklaşık 2000 Suriyelinin Türkiye'ye geçişine izin vermeyen askerler havaya ateş açınca bölgede gerginlik tırmandı. Akçakale'deki tren istasyonunun bulunduğu bölgeye yaklaşan Suriyeliler, geçişleirne izin vermeyen güvenlik güçlerine taş atmaya başladı.


Suriyeli Kürtlerin savunma örgütü YPG ve Rakkalı Arapların Burkan el Fırat güçleri, bir buçuk yıldan bu yana IŞİD’in kontrolünde olan Tel Abyad’ı geri almak için örgüte karşı iki koldan harekat yürütüyor. Çatışma nedeniyle binlerce kişi evlerini terkedip Türkiye’ye doğru kaçmaya başladı. Haseke’nin batısındaki bölgeler ile Tel Ebyad’a bağlı köylerden çok sayıda mülteci Akçakale sınırından Türkiye’ye sığındı. Son günlerde gelenlerin sayasının 14.000’e yaklaştığı söyleniyor. Ancak son üç gündür Suriyelilerin Türkiye’ye geçişine izin verilmiyor.

Tel Abyad yönündeki Süluk kasabası ve çevre köylerden kaçarak sınıra gelen ve aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu Suriyelilerin bekleyişi üç gündür devam ediyor. 35 derece sıcakta aç ve susuz bekleyen mülteciler tel örgüler ardından tam bir dram yaşıyor. Bölgede zırhlı araçlarla önlem alan güvenlik güçleri ise Suriyelilere geçiş izni vermiyor. Zaman zaman tel örgülerin yanına gelerek askerden çocuklarının bitkin düştüğünü söyleyerek yardım isteyen Suriyelileri askerler zırhlı araçlardan su sıkarak serinletiyor. Bu arada sık sık bölgede önlem alan askerler, zırhlı araçlardan megafonlarla sınırdaki Suriyelilere Arapça, geri dönmeleri yönünde anons yapıyor. /Zete

Editör: Wan Haber