Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, Cilvegözü Sınır Kapısı'nın Suriye çıkışında bomba yüklü bir araçta meydana gelen patlamada 10 kişi öldü, 32 kişi yaralandı. Patlamada ölenlerden 4'ünün Türk, 6'sının ise Suriye uyruklu olduğu öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, bugün saat 15.00 sıralarında Cilvegözü Sınır Kapısı'nın Suriye tarafına çıkışta, Suriye'ye yardım için gönderilen araçların bekletildiği alanda park halindeki Suriye plakalı olduğu tahmin edilen bomba yüklü otomobil büyük bir gürültüyle patladı. Patlamayla birlikte çevresindeki araçlarda da yangın çıktı. Patlama sırasında 4'ü Türk 6'sı Suriye uyruklu 10 kişi hayatını kaybetti. 32 kişi de yaralandı. Yaralılar, Reyhanlı Devlet Hastanesi ile Antakya'daki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Reyhanlı Devlet Hastanesi'nde yaralılar nedeniyle yoğunluk yaşandığı ve çevik kuvvet ekiplerinin hastane çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.
Suriyeli plakalı bomba yüklü aracın sınırı geçişinin hemen ardından patlatıldığı iddia edildi.
Olaydan sonra Cilvegözü Sınır Kapısı'na giden yol trafiğe kapatılarak, geniş güvenlik önlemleri alındı.
Bu arada, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, olay yerine giderek incelemelerde bulup yetkililerden bilgi aldı. Lekesiz, patlamanın bir otomobilde meydana geldiğinin belirlendiğini bildirdi.
Patlamaya tanık olan vatandaşlar, büyük bir gürültüyle patlamanın meydana geldiğini, araçlardan bazılarının yanmaya başladığını, etrafa yaralıların ve cesetlerin saçıldığını anlattı.
Öte yandan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın Hatay'a gideceği öğrenildi.
CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, sınır kapısının sadece yardım araçlarına değil, herkese açık bir kapı olduğunu belirterek, "Olay Türk sınır kapısının girişinde oldu. Gördüğümüz manzara, hoş bir manzara değildi. Ölü sayısının 13-14'e çıkacağını düşünüyorum. 25-30 araç hasar gördü. Olaya vahşet diye bakıyorum. Kim tarafından, nasıl yapılırsa yapılsın bir insanlık ayıbı olarak bakıyorum" dedi.
Olayın bir intihar saldırısı olduğunu düşündüğünü ifade eden Akgöl, şöyle konuştu:
"Ben intihar saldırısı olduğunu tahmin ediyorum. Tüp aracı olsa çevrede tüp parçaları olurdu. Havan topu olsaydı, olay yerinde çukur meydana gelirdi. Provokasyon olduğunu düşünüyorum. Olay kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu ortaya çıkacak."
Suriye'deki çatışmaların şiddetlenmesinin ardından Cilvegözü Sınır Kapısı 4 ay önce kapatılmıştı. Ancak Suriye tarafından pasaportla girişlere izin veriliyordu.
(ADM-YHY-Y)

11.02.2013 18:26:34 TSI

Editör: Wan Haber