Biri Türkiye'de biri de karşılıklı olarak İran'da yapılan Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı'nın 5'incisi geçen yıl 11-13 Mayıs tarihleri arasında İran'ın Hoy kentinde gerçekleştirilmişti.

ALTINCISI VAN'DA 

Bu yıl toplantı sırası İran'a sınır iller arasında yer alan Hakkâri'deydi. Ancak Hakkâri Valiliğinin gösterdiği altyapı yetersizliği gerekçesi üzerine toplantının Van'a alınması kararlaştırıldı. 
Toplantılar, sınır illeri olması sıfatıyla Türkiye'den Van, Ağrı, Iğdır ve Hakkâri olmak üzere 4, İran'dan da Salmas, Urmiye, Hoy ve Maku kentleri olmak üzere 4 kentte karşılıklı olarak yapılıyor. Toplantılara, o ilin valisi başkanlık ediyor.

HAZIRLK TOPLANTISI

Ekim ayında yapılacak olan toplantı için geçtiğimiz günlerde Van TSO'da, DAKA, YYÜ, Valilik ve Van TSO yetkililerinin katılımı ile bir hazırlık toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantı ile ilgili gazetemize bilgi veren Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, yapılanın bir uzmanlık toplantısı olduğunu söyledi.

Ekonomik, lojistik, sağlık ve eğitim olmak üzere dört ayrı konuda uzmanlık kurulları oluşturulacağını belirten Takva, "Şimdi de bu konuda bir sekretarya oluşturuyoruz" dedi.

200 KATILIMCI

Ekim ayında yapılacak toplantı ile ilgili bilgi de veren Takva, şunları söyledi:
"Bu toplantıyı daha önce yapmayı düşünüyorduk ancak olaylar nedeniyle Ekim ayına sarktı. Hakkâri'de olacaktı, vali altyapı yetersizliği nedeniyle Van'ı önerdi. İran'dan 100 kişi gelecek, biz de buna karşılık bu dört ilimizden 100 kişinin katılımını öngörüyoruz. Toplantı 2 gün sürecek. Ekonomik işbirliği temelinde hem yerel, hem ulusal konular ele alınacak. İlk gün bu dört ildeki ekonomik konular ele alınacak. İkinci gün de mutabakat zaptı üzerinde çalışılacak.

FUAR GEZİLECEK

İran'dan toplantı için gelen misafirler Van'daki fuarı da gezecek.

Türkiye-İran 6. Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı'nın Asya Fuarcılık tarafından düzenlenen etkinliğe denk geldiğini hatırlatan Takva, "Tabi gelen konuklarımıza bu arada fuarı gezdireceğiz, bu da toplantımız çerçevesinde bir farkındalık oluşturacak" diye konuştu.

TİCARET ODASI DİPLOMAT RÖLÜNDE

Geçen yıl İran'ın Hoy kentinde yapılan toplantıya Van TSO'nun da katıldığını ve bu toplantılarda kilit rol oynadıklarını belirten Takva, "Türkiye tarihinde ilk kez bir ticaret odası diplomat kategorisinde bu türden bir toplantıya katılmıştır. Bu toplantıların önemi bizim açımızdan son derece büyüktür. Toplantılardan iyi sonuçlar edinmeyi hedefliyoruz ve de iyi sonuçlar almayı umuyoruz" diye kaydetti.

Adil Harmancı - Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber