İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gelenekselleşen, "Yeniden Sinematek" etkinlikleri, bu kez "Sinema Yargının İzinde" temasıyla devam ediyor. İzmir Sanat'ta ücretsiz olarak gösterilecek tüm filmlerin başlama saati 20:00.
İlk olarak 1 Şubat Cuma akşamı, 1957 yılı ABD yapımı "Beklenmeyen Şahit / Witness For The Prosecution" isimli film gösterilecek. Ünlü yazar Agahta Christie'nin romanınından sinemaya uyarlanan filmin yönetmeni Billy Wilder. Filmde Marlene Dietrich, Tyrone Power gibi önemli isimler başrolde. Altı dalda Oscar'a aday gösterilen ve sinema tarihinin en iyi uyarlama senaryolarından birine sahip olan film, sürpriz finaliyle hafızalarda yer etti. 8 Şubat Cuma akşamı, "12 Kızgın Adam / 12 Angry Men" sinemaseverlerle buluşacak. 1957, ABD yapımı filmin yönetmen koltuğunda Sidney Lumet oturuyor. Filmde, Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam başrollerde. Film, suçlu bulunursa idam cezası alacak bir çocuğun babasını öldürüp öldürmediği konusunda karar vermek zorunda olan jüri üyelerini anlatıyor.
15 Ocak Cuma akşamı, 1966 yılı İngiltere yapımı olan "Her Devrin Adamı/ A Man For All Seasons" filmi gösterilecek. Paul Scofield, Wendy Hille, Orson Welles ve Robert Shaw gibi isimlerin oynadığı filmi, Fred Zinnemann yönetiyor. Başka bir kadınla evlenmek için karısını boşamak isteyen 8. Henry ile bu duruma ister istemez karışan Sir Thomas More'un öyküsünü anlatan "Her Devrin Adamı", "En iyi film", "En iyi yönetmen" ve "En iyi aktör" (Paul Scofield) dahil 6 dalda Oscar kazandı.
22 Ocak Cuma akşamı ise sinema tarihinde yer edinmiş en önemli kült filmlerden olan "Kramer Kramer'e Karşı / Kramer Vs. Kramer" beyaz perdeye yansıyacak. Robert Benton'un yönettiği 1979 yılı ABD yapımı filmde Dustin Hoffman, Meryl Streep gibi önemli oyuncular başrolde. Eşi tarafından terk edildikten sonra oğluyla baş başa kalan 'işkolik' baba ile oğlunun ilişkilerini çapıcı bir şekilde anlatan film; annenin geri dönmesi ve oğlunun velayetini almak istemesi üzerine kurulu. Kıran kırana geçen bir ebeveynlik mücadelesini anlatan film, Avery Corman'ın romanından uyarlama.
(AH-Y)

31.01.2013 10:42:28 TSI

Editör: Wan Haber