Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Sincan Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verildi.
Törende bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, "Politikayı bıraktıktan sonra Sincan Üniversitesi davet ederse, gelip ders vermekten büyük bir gurur duyarım" dedi.
Kılıçdaroğlu, "Politikaya atılmadan önce Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde lisansüstü master derslerine hoca olarak katılıyordum. Üniversiteler bir toplumun gelişmesine en büyük katkıyı veren kuruluşlardır" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DEN SİZLERE YÜREKTEN SELAMLAR GETİRDİM"
CHP Genel Başkanı, "Bin yıl evvel bu toprakları terk ederek, Anadolu'ya Türkiye'ye göç etmişiz. Sizler bu topraklarda kalarak, burada Çin'in etnik zenginliği içinde diğer kardeş topluluklarla birlikte dayanışma halinde bu büyük ülkenin gelişmesine ve yükselmesine önemli katkılarda bulundunuz ve bunu bugün de sürdürüyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi arasındaki meseafe, 4 bin 300 kilometre. Ancak bölge ile tarihi beraberliğe ve ortak kültüre dayanan birlikte paylaştığımız birçok değerlerimiz var. Şimdi bizler de bu dostluk ilişkilerine katkıda bulunmak için huzurunuza geldik. Türkiye'den sizlere yürekten selamlar getirdim."
"2000'DE 1 MİLYAR DOLAR OLAN TİCARET HACMİ BUGÜN 20 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"
1971 yılında kurulan Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin her alanda büyük ilerlemeler kaydettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "5 bin yıllık köklü ve zengin bir geçmişe sahip Çin ile ilişkilerimiz 2010 yılında stratejik ortaklığa dönüşmüştür. İlişkilerimizin 40. yılı dolayısyıla her alanda işbirliği artmış, bu çerçevede Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin de kapıları Türkiye'ye açılmıştır. 2012 yılında Türkiye'de Çin yılı etkinlikleri düzenlenmiştir. İçinde bulunduğumuz 2013 yılı ise Çin'de Türk yılı olarak kutlanmaktadır" dedi.
Kılıçdaroğlu, "Köklü bir uygarlığa sahip iki ülke arasındaki ilişkilerin artarak ilerlemesi karşılıklı siyasi güvenin de güçlenmesine neden olmuştur. 2000 yılında 1 milyar dolan ticaret hacmi bugün 20 milyar dolara ulaşmış, böylece Çin, Türkiye'nin üçüncü büyük ticari ortağı haline gelmiştir" diye konuştu.
CHP lideri ayrıca şunları söyledi:
"Bizim devrimimizin lideir Mustafa Kemal Atatürk'ün !Yurtda Sulh Cihanda Sulh" düsturu sizin de ilkeniz olmalıdır. Hoşgörüye, sevgiye dayalı, laik bir düşünce her zaman her yerde huzurlu ve istikrarlı bir ortamın oluşmasını sağlayacaktır. Bu bağlamda genç kuşaklara önemli sorumluluklar düşmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Gençlik Kolları Genel Başkanı'nın aramızda olması, bizim parti olarak gençliğe verdiğimiz önemin bir göstergesidir."
(ÖK-ÖK-D)

18.01.2013 10:15:51 TSI

Editör: Wan Haber