Sincan Belediyesi, sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla velileri çocuk eğitimi hakkında bilgilendirdi. Derya Atalay'ın verdiği seminerde, çocuk eğitiminde ailenin önemi, anne ve babaya düşen görevler, çocuk eğitiminde yapılan hatalar anlatıldı.
Toplumun mihenk taşı olan aileyi korumak için seminerler veren Sincan Belediyesi, sağlıklı nesillerin yetişmesi için de velileri çocuk eğitimi hakkında bilinçlendiriyor. Derya Atalay tarafından verilen çocuk eğitimi seminerinde, çocuk eğitiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar, anne babaya düşen görevler ve çocukla iletişim önemi anlatıldı. Çocuk yetiştirmede en önemli olan yılların ilk yıllar olduğunu belirten Atalay, "Çocuklar, zihinsel, duygusal, sosyal ve bedensel gelişimini yüzde 70'i 0-7 yaş arasında tamamlıyor. Okul öncesi dönem alarak adlandırılan 0-7 yaş dönemi, çocuğun öğrenmesinin en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarının, zihinsel yeteneklerinin en hızlı geliştiği ve biçimlendiği dönemdir. Bu süre içinde kazanılan davranış biçimleri tüm yaşam boyunca devam etmektedir. Çocukları bu dönemde yeteneklerinin ortaya çıkması ve olmak istedikleri şeyi olmaları için serbest bırakmalıyız. Çocuğu üzüntüden uzak tutmak yerine ona hissetmeyi öğretmeliyiz. Onlar bir meslek sahibi olmadan önce insan olabilmeli" dedi.

"İYİ DAVRANIŞLARINI ÖVMELİ, TAKDİR ETMELİSİNİZ"
Çocuğun gelişiminde en büyük görevin ebeveynlere düştüğünü söyleyen Atalay, "Velilere en büyük önerim çocuğunun güvenini kazanması. Ebeveyn ve çocuk arasında mutlak bir güven duygusu olmalı. Sonrasında ise çocuğunuza koyduğunuz sınırlar konusunda kararlı ve tutarlı olmalısınız. İyi davranışlarını övmeli, takdir etmelisiniz. Aynı zamanda onu başkalarının yanında eleştirmemeli, doğru ve yanlış davranışların neler olduğunu öğretmeli ve oyun sırasında kurallara uymasını istemelisiniz. Eşinizle birlikte uyumlu bir birliktelik ve işbirliği ile çocuğunuza doğruyu bulma konusunda yardım edebilirsiniz" şeklinde konuştu.

"ÇOCUĞUN ARKADAŞA İHTİYACI VARDIR"
Çocuk eğitiminde yapılan hataların da altını çizen Atalay, "Çocuğunuza ne kadar değer verdiğinizi kanıtlamak için onun odasına televizyon koymak isteyebilirsiniz. Bu büyük bir hata olur. Çünkü televizyon programlarının hepsini çocuğun serbestçe izlemesine olanak sağlamak yanlıştır. Çocuk televizyonu büyüklerin yanında izlemeli. Çocuğun odasında televizyon olursa, onun sabahtan akşama kadar televizyon izlemesini engelleyemezsiniz. Bu da son derece sakıncalıdır. Ayrıca yapılan büyük yanlışlardan biri de, çocuğunuzun arkadaşlarından etkileneceğini düşünerek onun fazla arkadaş edinmesini istememek. Oysa çocuğun arkadaşa ihtiyacı vardır. Seçtiği arkadaşlar hakkında bilgi edinmek yerine arkadaş yasağı koymak hatadır. Çocuğunuzun eve arkadaşlarını davet etmesine izin vermelisiniz. Arkadaşlar, çocuğun topluma girmeye hazırlanmasını sağlar" dedi.
(PS-CC-Y)

09.01.2013 17:14:34 TSI

Editör: Wan Haber