Sincan Belediyesi, toplumsal değerleri anlatan "değerler eğitimi" seminerleri düzenliyor.
Sincan Belediyesi, toplumu oluşturan değerler hakkında vatandaşı bilgilendirmek için bir dizi değerler eğitimi seminerleri düzenliyor. Sincan Kültür Evi'nde düzenlenen değerler eğitiminin ilk oturumunda "her birey özeldir" konusu anlatıldı. Ankara İl Müftülüğü Vaizesi Zehra Tuncel tarafından anlatılan seminer ilgi yoğundu.
Değeri bireyin tutum ve davranışlarını belirleyen ölçüt olarak tanımlayan İl Müftülüğü Vaizesi Zehra Tuncel, "Değeri toplumsal boyutuyla tanımlamak gerekirse, bir sosyal grup veya toplumun kendi varlık, birlik, işleyişini sürdürmek için üyelerinin çoğunluğu tarafından doğru ve gerekli oldukları kabul edilen ortak düşünce, amaç, temel ilke ya da inançlardır. Değer kavramı insana özeldir. Çünkü değere sahip olmak, doğrudan düşünme, kavrama yeteneğiyle, varlığı ve hayatı anlamlandırmayla ilgilidir" dedi.
Değerin anlam pusulası olduğunu söyleyen Tuncel, "Değer; hayata bakış açımızı ve amaçlarımızı belirleyen, aldığımız kararları etkileyen, inançlarımızı yansıtan ve davranış ölçülerimizi oluşturan bir tercihimizdir. Değerler, bizim için neyin önemli olduğunu içerir" dedi.
Dünyadaki canlılar arasında insanın özel bir yeri olduğuna vurgu yapan Tuncel, "İnsan diğer bütün varlıklardan farklı ve üstün yaratılmıştır. Maddi ve manevi yükselmeye müsait olarak doğar. Aklı, ilim ve irfan sahibi olması, düşünebilmesi, konuşabilmesi gibi birçok özelliği tabiatta insanı önemli kılar. En mükemmel özelliklerle donatılmış olan insan dünyanın en değerli parçasıdır" dedi.
Değer olmadan ahlakın olamayacağının altını çizen Tuncel, "Değerler olmadan ahlaktan söz edilemez. Ahlaklı birey; kendi değerlerini oluşturmuş, onlara göre tutum ve davranışlarını belirleyen, kendini onlara göre yöneten ve denetleyen özgür, bağımsız kişidir" dedi.
Gerçek karakter hakkında önemli açıklamalarda bulunan Tuncel, "Karakterimizin niteliğini belirleyen; değerlerimizin olup olmaması, varsa onların niteliğidir. Patronumuza, en iyi arkadaşımıza, en sevdiğimiz öğretmenimize nasıl davrandığımız, bizim gerçek karakterimizi göstermez. Karakterimizin gerçek ölçüsü, davranışlarımızın karşılığında bize hiçbir şey vermeyecek insanlara nasıl davrandığımızdır. İşte bunu belirleyen güç, sahip olduğumuz bizden hiçbir yerde ayrılmayan ve bizi etkilemeye devam eden değerlerimize aittir" dedi.
Değerlerinin anlamlandırılmasıyla kişinin mutlu ve huzurlu bir hayat sürdüreceğine değinen Zehra Tuncel, "Birey, değerler sayesinde tutarlı ve sağlıklı davranma, kişilikli, ahlaklı ve mutlu olma imkânını elde eder. Değerler bireylerin fiziksel ve sosyal çevrelerini algılama, anlamlandırma ve değerlendirmesine zemin hazırlayarak davranışları yönlendirici bir işlev üstlenir. Buradan değerlerin, kişinin nerede nasıl davranacağını, kime nasıl tepki vereceğini, dahası kendisini ve başkalarını nasıl tanımlayacağını belirleyen sağlam bir kılavuz olduğu söyleyebiliriz" dedi.
Sincan Belediyesi tarafından düzenlenen değerler eğitimi; saygı, hoşgörü, özdenetim gibi toplumu oluşturan değerlerin anlatımıyla belli aralıklarla yapılmaya devam edecek.
(BK-ÖZ-Y)

24.01.2013 11:04:10 TSI

Editör: Wan Haber