Geri dönüşüm çalışmalarıyla ilçe genelinde büyük ilerleme kaydeden Sincan Belediyesi, çevre bilinci aşılamak için okullarda seminer vermeye başladı.
Sincan Belediyesi, ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde geri dönüşümün önemine ilişkin seminerler düzenleniyor. Sincan Laika Akbilek Kız Meslek Lisesi'nde gerçekleştiren ilk seminerde, geri dönüşüm çalışmaları, geri dönüşümün dünyaya neler katacağı, hangi atıkların geri dönüştürülebildiği anlatıldı. Sincan Belediyesi Geri Dönüşüm Koordinatörü Nuri Niyazoğlu tarafından verilen seminere, Sincan Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Ali Osman Kesikbaş, Çankaya Katı Atık Çevre Mühendisi Orhan Direk, Ezicideha Enerji ve Biodizel Üretimi İç Anadolu Bölge Müdürü Muharrem Ertuğrul, Evciler Kimya Madencilik Çevre Mühendisi Aysun Adaş, Okul Müdürü Mustafa Aksoy, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Öğrencilerin sorularıyla renklenen seminer, büyük beğeni topladı. Seminerde anlatılanları aile ve arkadaşlarıyla paylaşmaları istenen öğrenciler, destek sözü verdi.
Toprağın önemine dikkat çeken Sincan Belediyesi Geri Dönüşüm Koordinatörü Nuri Niyazoğlu, "Dünya katmanları üzerinde toprak sadece 25-30 santimetreden oluşuyor. Toprak bizler gibi canlı bir organizma... Bu organizmanın kimyası bozulduğu andan itibaren işlevini yerine getiremez hale geliyor. Siz nasıl ki vücudunuza bir zehir aldığınızda nefes almakta zorlanıyorsanız toprakta böyle oluyor. Toprağı yeniden üretmek ya da yenilemek gibi bir şansımız da yok. Bir kayanın toprak olması yıllar alıyor. O yüzden bizlerin önceliği toprağı korumak olmalı. Ambalaj atıklarını ya da pilleri toprağa atmamalıyız. Atarsak toprağa zarar veririz. Bu da sırasıyla bizlerin yediği sebze ve meyveyi sonrasında da ağaçların kurumasına neden oluyor" dedi.
Atık yağların geri dönüştürülmesinin çok önemli olduğunu belirten Niyazoğlu, "Atık yağların geri dönüştürülmesi geleceğimiz için çok önemli. Atık yağ toplama işleminin artması için alo atık yağ hattını devreye soktuk. 444 28 45 numaralı telefon 24 saat hizmet veriyor. Telefonda ihbar alınıyor ve evlere gidip yağlar alınıyor. Her 5 kilo atık yağ için evinize geliniyor ve 1 litre de temiz hediye yağ veriliyor. Ayrıca bizlerde atık yağ toplamayı hızlandırmak için 10 tane atık yağ toplama makinesi aldık. Bunları okullara ve belli önemli noktalara koyacağız. Bu makinelerde 125 litre yağ alıyor ve her 1 litre yağ için 1 lira hediye veriyor" diye konuştu.
Toplanan atık yağların biyodizele çevrilerek ülke ekonomisine büyük katkı yaptığını belirten Niyazoğlu, 1 litre atık yağın sudan 100 yıl içinde bile temizlenemediğini vurguladı.
Sincan Laika Akbilek Kız Meslek Lisesi Müdürü Mustafa Aksoy, Sincan Belediyesi'ne seminer için teşekkür etti. Geri dönüşüme okul olarak da katkı yapmak istediklerini belirten Aksoy, öğrencilerle birlikte geri dönüşüm kutusuna ambalaj atığı attı.
Sincan Belediyesi, ilçe genelindeki okulları gezerek öğrenci ve öğretmenleri bilinçlendirmeye devam edecek.
(BK-CC-Y)

17.01.2013 12:51:39 TSI

Editör: Wan Haber