Sincan Belediyesi, "Evlilik Okulu" projesi ile toplumun mihenk taşı olan aileyi korumaya çalışırken, projeyi seminerlerle de destekliyor. Uzman Psikolog Hasan Nalbant tarafından verilen "aile içi iletişim" konulu seminer ile eşler ve çocuk arasındaki iletişimin önemine vurgu yapılıyor.
"Bilinçli Eşler, Mutlu Yuva" sloganı ile aileleri bilinçlendirmeye ve sağlıklı nesiller yetişmesine katkı sağlamaya çalışan Sincan Belediyesi, Evlilik Okulu projesinin yanı sıra seminerlerle de velileri bilinçlendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Uzman Psikolog Hasan Nalbant tarafından aile içi iletişim semineri verildi. Seminerde; mutlu bir aile için iletişimin püf noktaları, çocukla iletişim, iletişimi engelleyen nedenler gibi pek çok konu anlatıldı.
Eşler arasındaki iletişim ailenin temelini oluşturduğunu belirten Uzman Psikolog Hasan Nalbant, "İletişim, tüm canlılar ve insanlar arasında yüzyıllardan beri süre gelen temel bir olgudur. Kişilerin ve toplumsal yaşamın temel ve vazgeçilmez bir özelliğidir. Bireyin gelişiminde ve eğitiminde önemli bir yeri olan aile, iletişim bakımdan da oldukça önemlidir. Çocukların iyi bir gelişme gösterebilmeleri anne-baba ile çocuk arasında etkili bir iletişimin kurulmasına bağlıdır. Eşler birbirine ne kadar anlayışlı ve şefkatli davranırsa iletişim ve bağ o kadar gelişir. Eşlerin birbirini anlaması ve değer vermesi çocukla olan iletişimi de etkiler" dedi.
Çocukla iletişimde çocuğun yaşı, cinsiyeti ve kişilik özelliklerinin oldukça önem taşıdığını belirten Nalbant, "Çocukluk döneminde olası tehlikelere karşı açık tavır koyabilen ebeveynler, ergenlik dönemiyle birlikte çocuğu üzerindeki denetimi uzaktan yapabilmelidir. Arkadaş seçiminde kontrollü ama baskıcı davranmamalıdır. Unutulmamalıdır ki çocuk, aileyi yansıtır. Aile içindeki bireylerin kişilik yapısı, çocuğun kişiliğini şekillendirir. Yani aile, iletişim becerilerini kullanamıyorsa çocuk da iletişim becerilerini kullanamaz. Dolayısıyla çocuk hem ailede hem de sosyal çevrede sürekli çatışma içine girer" diye konuştu.
Ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişimde dinlemenin ve önem vermenin büyük önem taşıdığını belirten Uzman Psikolog Hasan Nalbant, çocuğu dinlemenin önem vermek ve değer vermekle eş anlamlı olduğunun altını çizdi. Nalbant, sağlıklı mesaj akışlarının aile içi iletişimi güçlendirdiğini ve bağları pekiştirdiğini de söyledi. Nalbant, 'değer verme ve görme duygusu, güven ortamı, yakınlık ve dayanışma duygusu, sorumluluk duygusu, zorluklarla mücadele ederek onların üstesinden gelmeyi öğrenme ve etkili iletişimin' aile içi iletişimde çok önemli olduğunu belirtti.
İletişimi engelleyen unsurlara da dikkat çeken Nalbant, "Emir cümlelerini hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. 'Yat, kalk' gibi emir cümleleri yerini rica cümlelerine bırakmalı...Sürekli öğüt verme, gözdağı verme, sıklıkla eleştirme yada sürekli övmek, ad takmak ve sınamak aile içindeki iletişimi zayıflatan en önemli nedenler olarak karşımıza çıkıyor. Aile içi iletişimin doğru yürümesi için herkes kendinde olan sorunları yakalamalı ve onları törpülemeli" dedi.
(BK-OK-Y)

08.01.2013 13:06:03 TSI

Editör: Wan Haber