12 Aralık Cumartesi sabahı Van-Erciş karayolunda minibüs ile kamyonetin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 11 kişinin hayatını kaybetmesi, 4 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan trafik kazası ve alınacak tedbirler konusunda Erciş Kaymakamlığı önünde bir araya gelen Eğitim Bir-Sen üyeleri, Erciş’in yeniden sınav merkezi haline getirmesi talebinde bulundular.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Bir-Sen Erciş Temsilcisi Yüksel Zorlu, meydana gelen elim trafik kazasında 11 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 kişinin ise yaralandığını belirterek, “Hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyoruz. Bu kaza trafik kurallarının ya da insan hatalarının ötesinde, bizleri başka bir konu üzerinde tartışmaya mecbur bırakmıştır. Maalesef, ülkemizin ve bölgemizin değişen ve gelişen şartlarına rağmen, sınav merkezi uygulamasında olduğu gibi bazı konularda onlarca yıl öncesinin alışkanlıkları ile hareket edilmektedir. Bildiğiniz gibi, cumartesi günü gerçekleşen kazada hayatını kaybeden kardeşlerimiz Çaldıran ilçesinden sürücü belgesi yazılı sınavı ve açık öğretim fakültesi sınavları için Van’a gidiyorlardı. Aynı gün, aynı saatlerde yüzlerce kişi özel araçları ya da toplu taşıma araçlarıyla tüm ilçelerden Van’a gidiyordu. Üzücüdür ki, 200 bine yakın nüfusu olan Erciş ilçemizin sınav merkezi olma hakkı güvenlik gerekçesiyle 17 Eylül 2015’te geri alınmıştır. Erciş’in, bölgemizin pek çok açıdan en gelişmiş ilçesi olduğu herkesin malumudur. Daha önce Erciş’te yapılan sınavlar göz önüne alındığında ise, güvenlik sorunlarının Van il merkezine göre daha az yaşandığı aşikardır. İl merkezi ile aramızdaki 100 kilometre hem trafik güvenliği, hem zaman hem de ekonomik olarak ilçe halkını mağdur etmekte, can kayıpları ise telafi edilemez acılar doğurmaktadır. Kolaylıkla ve güven içerisinde bu sınavlar ilçemizde yapılabilecekken, ne yazık ki 11 can kaybedilmiştir. Eğitim Bir-Sen camiası olarak, sadece ücret sendikacılığı yapan ya da kendi üyelerinin sorunlarını dile getiren değil, yaşadığımız şehrin, toplumun ve ülkenin sorunlarının da çözümü noktasında elimizden gelen gayret ve çabayı sarf etmek için varız ve var olmaya devam edeceğiz. Bu sebepten, hepinizin malumu olan elim trafik kazasında kaybettiğimiz canlarımız için burada toplanmış bulunuyoruz.

Biz, Eğitim Bir-Sen Erciş Şubesi olarak sınavlar için yollarda can vermek istemiyoruz. Çağın gereklerine ve ilçemizin potansiyeline göre hareket edilmesini, böylesine yoğun nüfus potansiyeli olan ilçemizin tekrar sınav merkezi olarak ilan edilmesini talep ediyoruz. Bundan sonra, Erciş, Çaldıran ve Muradiye'den sınavlara katılacak öğrenciler Erciş Sınav Merkezi'nde sınava alınmalıdırlar. Erciş, bu ilçelerin hepsinin öğrencilerini güvenle sınava alacak potansiyele sahiptir. LYS, YGS, TEOG gibi sınavlar halen Erciş’te yapılmaktadır ve bugüne kadar bu sınavlarda herhangi bir sıkıntı yaşanmamıştır. Öteki sınavların ise hangi sebeple Erciş’ten alındığı merak konusudur. Hayatını kaybeden 11 vatandaşımıza tekrar Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa, ölenlerin yakınlarına ise başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

Editör: Wan Haber