İlçede ilk kez Belediye Başkanı Sinan Hakan tarafından geçtiğimiz aylarda başlatılan istişare ve değerlendirme toplantılarının beşincisi kadınlarla gerçekleştirildi.

Öğretmenevinde gerçekleştirilen istişare toplantısına Gevaş Belediye Meclis Üyesi Neşe Akbal, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Gülşen Çiftçi ve kadınlar katıldı.

Kadınların toplumdaki önemine değinen Başkan Hakan, bu nedenle kadınlarla toplantı yapmak istediklerini söyledi. Başkan Hakan, “Toplumun yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor. Ama maalesef kadınlar temsili noktasında yeterli sayıda değil. Keşke bir değil birkaç tane kadın meclis üyemiz olsa, başkanlarımız olsa. Tabi bu bir süreçtir ve ilerde onlarda olacak. Tabi biz yoğun bir seçim döneminden geçtiğimiz için çalışmalarımızı çok yoğunlaştıramadık ve sizlerle bir araya gelemedik. Bu yıl bu istişare toplantılarını başlattık. Zaman zaman toplumun çeşitli kesimleriyle bir araya gelip kendimizi anlatıyoruz ve onları dinliyoruz. Bugün de sizi dinleyeceğiz. Bu beşinci toplantımız. Toplantımızın sabit bir konu başlığı yok. Burada herkes her şeyi konuşabilir. Eleştiriye sonuna kadar açığız. Belediyecilikteki eksiklerimizi bize söyleyin. Ayrıca Gevaş’la alakalı, sizlerle alakalı yapacağımız ne varsa, bize ne düşüyorsa onları da bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Bu toplantımız son olmayacak, daha sonra tekrar bir araya geleceğiz. Kadın ve gençlik meclisi kurabilir miyiz diye kanunun altyapısına bakıyoruz. Onunla ilgili çalışmalarımız var ama netleşmedi. Ben çok fazla konuşmak yerine sizleri dinlemek istiyorum” dedi.

5-274.jpg

AK Parti Gevaş Kadın Kolları Başkanı Gülşen Çiftçi de, “Siyasi görüşü ne olursa olsun her fikre saygı duyuyoruz. Belediye başkanı hepimizin başkanıdır. Belediye ile ilgili sıkıntılarınızı bana iletiyordunuz ama şimdi birinci derecedeki muhatabına aktarma şansınız var. Bu toplantılar her ilçede yapılmıyor, bunun kıymetini bilelim. Başkanımız sağ olsun geldiği günden beri kadınlara pozitif ayrımcılık gösteriyor” ifadelerini kullandı.

AK Parti Gevaş Belediyesi Meclis Üyesi Neşe Akbal ise, “Nüfusun yüzde 51’i olan biz kadınlar, erkelerden daha fazlayız. Ama hep arka plandayız. Erkekler her dakika başkanı görebiliyor ama biz kadınlar göremiyoruz. Biz her şeyi daha çok görürüz ve anlarız ama bize fırsat verilmiyor. Bu toplantılar bizim için iyi bir fırsat. Burada düşüncelerinizi paylaşmanızı istiyoruz. Ben de diyorum ki keşke birkaç kadın meclis üyesi daha olsaydı ama yöremizde kadınların bir iş yapması çok zordur. Biz burada bir bayan gözüyle ilçedeki sıkıntıları ve önerilerimizi söyleyerek bunlarım çözümüne katkı sunabiliriz” şeklinde konuştu.

Daha sonra sırasıyla söz alan kadınlar; mahalle aralarındaki ulaşım sıkıntılarının giderilmesini, çöp konteynerlerinin çoğaltılmasını, içme suyunun sağlıksız aktığını ve çözümlenmesini, kadınlara yönelik projelerin geliştirilmesini, mezbahanenin sağlıksız koşullarda kesim yaptığı ve önlem alınmasını, aile piknik alanlarının yapılmasını, organik sebze üretilmesini, derenin çöplerden temizlenmesini, erkeklerin kahve önlerinde oturmaması, madde bağımlısı gençlerin kurtarılmasını istediler.

Tüm sorunları tek tek not alan Başkan Hakan, kendilerine ait sorunları bir an önce çözeceklerini, diğer kurumlar ve Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait sorunları ise yazılı olarak kendilerine ileteceklerini belirtti.

Editör: Wan Haber