Makamında basın mensuplarıyla bir araya gelen Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, kendisine oy veren vermeyen 30 bin insanın başkanı olduğunu söyledi. Hakan, “Burada gözüme batan ilk şey, belediyedeki kurumsallaşmanın bir an evvel sağlanmasıdır. Bir yerde kurumsallaşma sağlanmazsa, birimler belli olmazsa, yapılacak çalışmalar belli olmazsa, bütçe ve yol haritanız belli olmazsa, kısa vadede ya da uzun vadede başarı elde etme imkânınız yoktur. Bu noktada belediyemizde çok ciddi eksiklikler var. Mali yapı itibariyle, idari yapı itibariyle ciddi sıkıntılarla karşı karşıya geldik. Hakikatten alt yapı anlamında ciddi sıkıntılar yaşayan bir ilçe. 1923’ten beri kurulan bir ilçe, ama yeni kurulan bir ilçenin bütün sıkıntılarını yaşıyor. İçme su sıkıntısı var, kanalizasyon, yollar ve çevre gibi ne yazık ki birikmiş dünya kadar problemimiz var. Büyükşehir Yasası’ndan sonra ilçelerdeki yatırımlar sadece ilçe belediyeleri üzerinden yürümüyor. Hatta büyük şehir belediyelerinin ilçelerde yapacağı iş, ilçe belediyelerininkinden daha fazladır. Örneğin, içme suyudur, kanalizasyondur, itfaiye işleridir, otogar hizmetleridir, büyük caddelerdir, ana yollardır, köy yollarıdır, bunların yapım ve onarımları gibi işler büyükşehirlere geçti” dedi. 


Şu andaki en büyük problemlerinin yol problemi olduğunu ifade eden Sinan Hakan, ”Bunun sebebi, geçen sonbaharda bir kanalizasyon alt yapı çalışması başlatıldı. Çok hızlı bir şekilde Gevaş’ın yolları, sokakları kazıldı ve iş o şekil yürüdü. O kanalizasyon ne yazık ki tamamlanmış değil. Mesela şehir merkezimizde ana hatlar çekilmiş, parsel bağlantılarının bitmesini bekliyoruz. Yeni uygulamayla kanalizasyon büyükşehre devredildi. Denetimlerini veya yürütülmesini de biz şu anda yapamıyoruz” ifadelerini kullandı.


Belediyede çalışan geçici işçilerin durumlarına da değinen Başkan Hakan, “2004 yılından sonra Gevaş Belediyesi geçici işçi adı altında işçiler almaya başlıyor. Bu bütün belediyelerde olan bir şeydir. Türkiye geneli bu böyledir. İşçiler alındığında, bir yerden sonra iş rayından çıkıyor. 2007 yılında devlet bir yasa çıkarıyor ve diyor ki ‘usulüne uygun olarak alınmış geçici işçileri kadroya geçirin, böyle bir hak tanıyor, bundan sonra da almayın.’ Yani almanız da, ödeme yapmanız da, çalıştırmanız da yasaktır. 2007’de çıkan bu yasadan ne yazık ki Gevaş Belediyesi’nde 2 ya da 3 kişi faydalanabiliyor, 64 kişi işçi kardeşimiz bu yasadan yararlanıp daimi işçi olamıyorlar. Sebebi de usulüne uygun alınmadıklarından dolayıdır. Yani vizeleri alınmamış. Geçici işçi şudur, belediyenin toplam gelirinin yüzde 30’unu geçmeyecek şekilde istihdama ayırabilir. Üstüne çıkacağınız her bir kuruş belediye başkanına zimmet olarak çıkar. Burada ona riayet edilmemiş. Bizim normalde bütçemizin en fazla yüzde 30’unu istihdama vermemiz gerekirken, Gevaş Belediyesi’nde bu oran şu anda yüzde 135’tir. İki noktada sıkıntı var, gelirimizin çok fazlası sadece istihdama gidiyor. Düşünün hizmet yapacağız, yolları yapacağız, greyder alacağız, mazot alacağız hiçbir şey yapamıyoruz. İkinci sıkıntı, o dönemde çıkan yasa net olarak bu çalışma sistemi usulsüz olduğunu bize tebliğ ediyor. Bununla ilgili bütün yasal yolları denedik. Her yerle her merciiyle konuştuk, görüştük. Son geldiğimiz nokta, yasal prosedür gereği bu istihdamın devam edemeyeceği yönünde o noktaya ulaştık. Devam edersek aynı suçu ben işlemiş olacağım. Belediye iş yapamaz hale geldiği ve istihdamın son bulması noktasında karar kıldık” şeklinde açıkladı.

Editör: Wan Haber