Bir süre önce bu sayfalarda Van İpekyolu Devlet Hastanesini yazmıştım. Yaşanan yoğunluklar, acil servis önünde bekleyen hasta yakınları ve doktor başına düşen hasta sayısını özetle kaleme almıştım. 
 


Şimdi de Kamu Hastaneler Birliği (KHB) sorumlularının eliyle dönen dolaplara biraz dikkat çekmek istiyorum. 
 


Van İpekyolu Devlet Hastanesi; Deprem öncesine kadar, Van’ın en iyi devlet hastaneleri arasında özel hastaneleri çok gerisinde bırakmıştı. Hijyenik koşulları, doktorların bakım ve tedavileri, personelleri hatta kapıda siz içeri girerken, sizi karşılayan güvenlik görevlileri bile sizi itina ile ağırlıyordu.
 


Fakat depremden sonra, önceki sürelere oranla işleyiş ağırlaştı. Yoğunluk arttı. Hatta hastanede görev yapan bazı doktorlar gitmek zorunda kaldı. Hastane tökezlemeye başladı. 
 


Depremler sonrası iyiden iyiye kendini toparlamaya ve eski günlere adım adım gelmeye başladı. 
 


Van’ın merkeze yakın ikinci kademe hastanesi.
 


Evet: Artık yığınla Bölge Hastanesine akın eden insanlar, merkezde özellere para yetiştiremeyen Vanlılar,  yine bu hastanenin yolunu tutunca, Kamu Hastaneler Birliği Van sorumluları hortladı!
 

“Biz bu hastaneyi tadilattan geçirip çocuk hastanesi yapacağız”!
 


Anlaşılan; bu karar bu güne kadar saklı tutuldu. Öyle ki dedikodular çıkıyor, bir internet sayfasına haber oluyor. Kamu Hastaneler Birliği Van sorumluları olan şık giyimli entelektüel beyefendiler, apar topar basın karşısına çıkıp bu iddiayı çürütmek adına açıklamada bulunuyor.
 


Van Kamu Hastaneler Birliği, yöneticileri, yani Van sağlığından sorumlu şahıslar tanınmayanlar da değil hani… 
 

Vanlıların yakından tanıdığı isimler…
 


Şöyle bir bakalım; Vural Polat:  Van’ın KHB sekreteri ve Sivaslı. Kalp Damar cerrahisinde Operatör Dr. Van Yüksek İhtisas Hastanesi başhekimliği görevinde bulundu. Ve Van Yüksek İhtisas Hastanesi şimdi tarihe karışmış durumda!
 


Ancak Hastanenin resmi olarak kapatılmadığını Van halkına yutturmak üzere: Van Eğitim Araştırma Hastanesine taşındı dediler. Trilyonluk malzemelerin ne olduğu halen belli değil
ve bu adam Van sağlığından sorumlu yani, Genel sekreter!...
 


Ramazan Akçakaya:  Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Baş Müdürü iken Haziran 2012 tarihinde görevden alındı. Van Kadın Doğum Çocuk Hastalıkları Hastanesi Müdürlüğüne getirildi. Aslında bu hastanenin akıbeti Yüksek İhtisas’tan pek farklı olmadı. 

Depremde hasar gören hastanenin trilyonluk malzemeleri enkazda bırakılarak; resmen çöp oldu. Yani devleti göz göre göre zarara uğratanlar arasında Akçakaya’da sorumlu.
 


3- Nuri Acar: Tıbbi Hizmetler Daire Başkanlığı'nda görevli Van Kadın ve Doğumevi eski Başhekimi 
 
Daha önce Naif Yaşar’ın “yazısında belirttiği milyonlarca (Trilyonluk) malzemenin enkazda kaldığı Van Kadın Hastalıkları Hastanesi’nde Başhekimlik görevini yürütüyordu. 
 


Söz konusu enkazda kalan medikal malzemeleri de şöyleydi. (80 adet çocuk bakım ünitesi küvözleri tanesi 50 bin TL olduğu söyleniyor otoplaf (Sterilizasyon cihazı) her biri 100 bin TL  3- Ultrasyon cihazı 4- Renkli dopler cihazları 5- Röntgen cihazları 6-  45 adet infüzyon pompa cihazı tanesi 6 bin dolar.) malzemenin enkaz altında kaldığı hastanede, Dr. Acar başhekimlik görevinden bulunuyordu. 
 


Listenin dördüncü sırasında da İkram Dağaç yer alıyor. 4 kişilik ekibin idari işlerden sorumlu Müdürü…
 

Bu dört kişilik (KHB) Van sorumluların aldığı kararları dikkate almak için tartışılır bir mantığa sahip olmak gerek!
 

Şimdi bunları göz önünde bulundurduğumuzda;  “Hastaneyi yıktırmıyoruz. tadilattan geçirip çocuk hastanesi yapacağız” söylemlerinin altında ne malum ileride hastanenin arsasının birilerine peşkeş çekilmeyeceği?
 

Söz konusu Van Kamu Hastaneler Birliği yöneticilerinin çalışmalarını göz önünde bulundurup yola çıktığımızda; bu sadece ihtimallerden biri olarak zihinlerde zonkluyor. 
 


Hastanenin tadilatı bu kadar aceleye getirilmesi, kamuoyuna herhangi, bir bilgi verilmeden sadece dedikoduların patlak vermesiyle; zat-ı muhteremlerin basın karşısına geçip açıklama yapmaları yine endişeleri tetikleyen unsurlardan biri. 
 


Peki; Van Kamu Hastaneler Birliği Van sorumlularının aldığı bu karar ne kadar doğru? Bunun kazananı kim olacak?
 

Sağlıkta bu kadar sorun varken, insanlar merkezde hastanelerin yokluğundan yakınıp Ankaralarda çare ararken; alınan bu al acele karar ne kadar sağlıklı ve kimin menfaatine bir karar?
 
Belirtelim… 
 


1- Merkezde 1 tane bile devlet hastanesi yok 
 

2- Van’ın ikinci. Kademe olan tek Devlet Hastanesi ve gariban vatandaşın tek uğrak yeri aynı zamanda en çok tercih edilen hastane, 
 

3- Bu hastanede günlük, bin 500 hasta bakılıyor. Aylık ortalaması 45 ila 60 bin
 

4- Bu hastanede günde ortalama 35 - 40 ameliyat gerçekleştiriliyor. Daha fazlada olabilir ancak ameliyat masaları yok!
 

5- Bu Hastanede ortalama 400 civarında insan çalışıyor. Mağdur olmaları sadece verilen kararla olacak!
 

Ayrıca, son edindiğim bilgilere göre: Aralık ayının 20’sine kadar bu hastane 1 milyon 650 bin TL kar etmiş. 
 


Sonuç:
 


Van Yüksek İhtisas Hastanesi’nin akıbetine seyirci kalanlar, Van Kadın Hastalıkları Hastanesi’nde trilyonluk malzemeyi gözlerini kırpmadan enkaza gömenler, bu hastaneyi tadilattan geçirip çocuk hastanesi yapmakla nasıl bir kazanım sağlayacak?
 
 

Zaten temeli atılmamış mı, Van Çocuk hastanesinin? 1-1, buçuk yıl sonra faaliyete geçmeyecek mi? Hadi en fazla 2 yıl sonra faaliyette geçsin…
 

Tadilattan geçmesi, malzemelerin alınması, sil baştan donanımının yenilenmesi nereden bakarsanız bakın, 3--4 milyondan fazla para gerektirecektir. 
 


2 yıl sonra taşınacağınız hastaneye neden bu kadar masraf ediyorsunuz? Bu nasıl bir hizmettir halen anlamış değilim…
 

Bana göre; Sizin işiniz devlet parasını gözetmek. Devletin size verdiği yetkiyle birileri avantadan zengin edip insanları mağdur etmek değil.
 


Bu hastanenin tadilattan geçirilmesi medikal malzemelerinin alınması ve bir bütün çocuk hastanesine çevrilmesi derken, doğacak masraf en az 3-4 milyon Türk lirasıdır. Yani eski parayla dört-beş trilyon!
 

Tahminimce bu karar sadece birilerini zengin edecek. Devleti de “hizmet yaptım” adı altında zarara uğratacak. 
 

Yani sizin anlayacağınız; amaç bu değilse, İnsanlar neden Van’a 5 kilometre uzaktaki bir hastaneye yönlendirilsin, özel hastanelere göz kırpılsın. Neden merkeze en yakın hastane çocuk hastanesine çevrilip insanlar Özel hastanelere mecbur bırakılsın. Neden birileri avantadan zengin olsun?
 

Bu halkın verdiği vergilerle neden birileri günün zengini olsun. 
 

Çıkar doğrultusunda alınan bu karar; Van halkını mağdur etmenin yanı sıra devleti de zarara uğratmaktan başka bir saçmalık değildir. 
 


Bir kez daha düşünmekte fayda var derim…