Kütahya'nın tahıl, sebze ve meyve ambarı ilçesi Simav'da yüksek kesimler yoğun kar yağışı ile beyaza büründü. Yağışlar şehir merkezi ve Simav Ovasına yağmur olarak düştü.
Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, ilçenin yüksek kesimlerinde yarım metreyi bulan kar yağışı ile Simav Ovasında son üç günde metrekareye düşen 64 Kilogram civarındaki yağmurun kuraklık endişesi taşıyan çiftçiyi fazlasıyla memnun ettiğini bildirdi.
Son günlerde tüm yurtta etkisini gösteren kar yağışı ile birlikte yağmurun Simav'da da etkisini gösterdiğini ve çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Başkan Bütüner, "Bölge genelinde etkili olan yoğun kar yağışı yüzünden ekili alanlardaki nem oranı toprağın 40-50 santimetre altına kadar ulaşmış durumda. Bu da verimli bir sezon için bizleri umutlandırıyor" dedi.
İç Ege'nin hububat, meyve ve sebze ambarı olarak bilinen Simav'ın yüksek kesimlerinin yaklaşık bir haftadır kar altında bulunduğunu ifade eden Başkan Bütüner, "Kar bitkiye yorgan görevi görüyor. Yoğun kar yağışı yüzünden şu anda ilçenin yüksek kesimlerindeki ekili alanlar 40-50 santimetre kalınlığında kar altında. Ayrıca Simav Ovasının verimli toprakları yoğun yağmur yüzünden suya doymuş vaziyette. Tarım açısından son derece önemli olan bu güzel gelişmeyi hem hububat hem de meyve ve sebzede bu yılın çok bereketli geçeceğinin bir göstergesi olarak kabul ediyoruz" dedi.
Toprakta biriken kar'ın nem oranını tabana verdiği için çiftçi açısından çok büyük bir önem arz ettiğine vurgu yapan Bütüner,"Yağmur buharlaştığından dolayı nem oranını çabuk kaybeder. Onun için kar, toprakta nem oranını tabana verdiğinden mahsullerimiz ilkbahara sorunsuz girecek demektir. Bir de bunun yanında Bahar yağmurları Nisan ve Mayıs aylarında devam ederse bu yıl çiftçimizin yüzü gülecek demektir" şeklinde konuştu.
(MY-EFE)

11.02.2013 15:05:28 TSI

Editör: Wan Haber