Türkiye de 10 bin dolayında konut ve işyerini jeotermal enerji ile ısıtmada ilçeler bazında rekoru elinde bulunduran Kütahya Simav'da belediye, çalışmaları yaygınlaştırmak amacıyla atağa kalktı.
Bu kapsamda çağdaş ve estetik yapılarıyla ilçenin en modern yerleşim birimleri arasında ilk sıralarda yer alan Esenevler Mahallesine 23 Ocak 2013 Çarşamba gününden itibaren jeotermal enerji vermeye başlayan belediye dondurucu soğukların yaşandığı günümüzde vatandaşın içini ısıttı, yüzünü güldürdü.
Mahalle sakinleri 10 yıllık özlemin sona erdiğini, kömür ve fuel oil gibi katı yakıtların esiri olmaktan kurtulduklarını bildirdi. Jeotermal enerjinin sadece konutlarını ısıtmakla kalmadığına vurgu yapan mahalleli kadınlar mutfak ve banyolarında da 24 saat sıcak suya kavuşmanın sevincini yaşadıklarını bildirdi.
Ucuz ve çevreci enerjinin mahalleye gelmesiyle bölge halkının rahat nefes almaya başladığını dile getiren Sağlık Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Dağhan, vaadini gününde yerine getiren Belediye Başkanı Kasım Karahan'a teşekkür ettiklerini söyledi.
Kooperatife ait 224 konutun 23 Ocak 2013 Çarşamba gününden itibaren jeotermal enerji ile ısınmaya başladığını ifade eden Dağhan, "Sağ olsun, başkanım vaadinde durdu. Bize 20 gün içerisinde jeotermal enerjiyi vereceğim demişti. jeotermal enerjiyle hem konutlarımızı hem de içimizi ısıttı. 10 yıllık kaliteli ve ucuz ısınma özlemimiz son buldu" dedi.
Esenevler Mahallesi Muhtarı Ali Altıntop, bizi 10 yıllık kömür esaretinden kurtaran Belediye Başkanımız Kasım Karahan'a sonsuz teşekkürlerimizi bildiriyoruz. Esenevler Mahallemiz özlediği esenliğe 2013'de başkanımız sayesinde kavuştu" şeklinde konuştu.
Ev hanımı Meryem Erdoğan, "10 yıldan bu yana böyle sıcak bir yuva özlemi çekiyorduk. Jeotermal enerji evimizin her köşesinde bizim yanımızda. Mutfağımızda banyomuzda 24 saat bize hizmet veriyor. Soğuk suda bulaşık yıkama derdinden kurtulduk" dedi.
Ev hanımı Cennet Gökçe, "Jeotermal sayesinde isten, kirden pastan kurtulduk. Özlemini çektiğimiz yaşama kavuştuk" şeklinde konuştu.
Öğretmen Fatma Acar, "Jeotermalin hayatımızı kolaylaştırması bir yana çevreci olması bizim açımızdan çok daha önemli. Eskiden kirli havadan nefes bile alamıyorduk. Şimdi temiz havayı doyasıya teneffüs edebiliyoruz" dedi.
Ev hanımı Gülşen Atak, "Başkanımız vaadinde durdu. Bizi jeotermalli hayata kavuşturdu. Kendisine ve ekibine teşekkür ediyoruz" dedi.
Belediye Başkanı Kasım Karahan, "Hedefimiz Simav'ın tamamını jeotermal enerjiyle ısıtarak Guinnes Rekorlar Kitabına girmek. 4 yıl önce görevi devir aldığımda jeotermal enerjiyle ısınan mahalle sayımız 5 iken şimdi bu sayı iki katına yükseldi. Jeotermali yaygınlaştırmak ve vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmak için çalışmalarımıza kış aylarında bile devam ediyoruz. Seçim öncesinde vatandaşa ne söz verdiysem zamanı ve yeri geldiğinde vaatlerimi yerine getirmenin gayreti içerisindeyim. Biliyorum ki Simav halkı hizmetlerin en iyisine layık. Allah'ın Simav'a bir nimeti olan bu enerjiden herkesin yararlanmasını sağlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Başkan Karahan çalışmalar kapsamında Esenevler Mahallesinde 700 dolayındaki diğer konutların da jeotermal enerji ile ısıtılması yönündeki çalışmaların sürdüğünü ve bu çalışmaları da önümüzdeki birkaç gün içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.
(MY-EFE)

25.01.2013 12:06:08 TSI

Editör: Wan Haber