Simav Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesinde hizmete yeni giren Obezite Polikliniği ilçe merkezi ve köylerinin yanı sıra bölgede aşırı kilo sorunu yaşayan vatandaşların akınına uğradı.
Dahiliye Uzmanı Dr. Şeref Seven tarafından sürdürülen poliklinik hizmetleriyle obezite veya aşırı kilo sorunu yaşayan vatandaşlar uygulanan çeşitli programlar sayesinde tedavi ediliyor.
Polikliniğe kilo problemi olanların dışında, normal sağlıklı insanların da gelebileceğini ifade eden Dr. Seven, sağlıklı yaşam için egzersizi bir yaşam tarzı haline getirmek istediklerini kaydetti.
Obezite poliklinik hizmetinin dahiliye servisinde verildiğine vurgu yapan Dr. Seven diyetisyen olmamasının servisin en büyük eksikliği olduğunu bildirdi.
Hastaların önce obezite profilini çıkarttıklarını, bu çerçevede de ne tür egzersiz yapabilir, ne kadar süre yapacak, sıklığı ne oranla olmalı konusunda tespit yaptıklarını dile getiren Dr. Seven, "Hastamıza belli bir enerji harcatıyoruz. Belli bir süre sonra hasta tekrar bize geri bildirimlerle geliyor. Bu geri bildirimlere göre gerekli kontrolleri yapıyoruz ve bu beslenmeyi hastanın davranışı haline getiriyoruz.
Bazı vatandaşların kilo vermek uğruna yanlış diyetler uyguladığına vurgu yapan Dr. Seven insanların kilo problemi için tehlikeli diyetlere gidebildiklerine dikkat çekti.
Seven şunları söyledi: "Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları değiştirilmeden kalıcı sonuçlara ulaşamayız. O yüzden hastalarımız sağlık kuruluşlarına başvurarak gereken analizlerin yaptırması gerekiyor. Aksi takdirde insanlar yanlış yerlere gittikleri zaman sağlıklarını tehdit edici sonuçlarla karşılaşabiliyorlar. Bilinçsiz diyet ve egzersizler yapıyorlar. Sonuçta ciddi hasarlarla bize geliyorlar. Öyle bilindiği gibi diyet yapmak aç gezmek değil. Tam tersi kişinin günlük ihtiyaçlarına karşılayacağı, yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebileceği bir program çıkartmak gerekiyor"
Hastanın sosyo ekonomik durumu ve beslenme alışkanlıklarına göre beslenme programı yaptıklarını dile getiren Dr. Seven "Örneğin süt içmeyen birisine illa süt içeceksin demiyoruz. Ya da maddi durumu iyi olmayan birisine et yiyeceksiniz demiyoruz. Onun yerine alternatif seçenekler sunuyoruz" şeklinde konuştu.
(MY-EFE)

07.02.2013 12:29:47 TSI

Editör: Wan Haber