Kütahya'nın enerji zengini ilçesi Simav'da 20 yıllık sıcak su hayalleri gerçeğe dönüşen Esenevler Mahallesi sakinleri sevinçlerini Belediye Başkanı Kasım Karahan ve belediye çalışanlarıyla paylaştı.
Cuma namazının ardından Sağlık Yapı Kooperatifi binası önünde toplanarak sade bir tören düzenleyen mahalle sakinleri, dualar eşliğinde koç kurban ederek 20 yıllık hayallerini gerçeğe dönüştüren Başkan Karahan ve belediye çalışanlarına teşekkür etti.
Sevinçlerini anlatacak kelimeler bulmakta zorlandığını ifade eden Bin'i aşkın konutun bulunduğu Mahallenin Muhtarı Ali Altıntop, "Şimdi mahalle halkı olarak size ve ekibinize gece gündüz dua ediyoruz. Bizim için hayal gerçek oldu. 20 yıldır bu günü bekliyorduk. Teşekkür ediyorum" dedi.
Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan ilçede yaşam standardını en üst seviyeye yükseltmeyi hedeflediklerini ve bunun için de sırası ve zamanı geldiğinde jeotermal enerjiden herkesi yararlandırmaya çalıştıklarını bildirdi.
15 bin konutun bulunduğu Simav'da şu anda 11 bin civarında konut ve işyerinin jeotermal enerji ile ısındığına vurgu yapan Başkan Karahan, 2013'de Cuma ve Karşıyaka Mahalleleri dışındaki 16 Mahalledeki konutların tamamına jeotermal enerji vermeyi hedeflediklerini kaydetti.
Cuma ve Karşıyaka Mahallelerine kentsel dönüşümden dolayı bu yıl enerji veremeyeceklerini dile getiren Başkan Karahan, "Kentsel dönüşüm söz konusu olmasaydı 2013'de Cuma ve Karşıyaka Mahallelerimizi de jeotermal enerji ile tanıştırmayı planlıyorduk. Ancak kentsel dönüşüm şimdilik bu iki mahallemize enerji vermemize engel teşkil ediyor. Daha sonraki yıllarda bu iki Mahallemize de enerji vererek 15 bin konutun tamamını temiz, ucuz ve çevreci enerji jeotermalle ısıtarak Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
4 yıl önce işbaşına geldiğinde Simav'da sadece 5 mahalledeki konutların jeotermal enerji ile ısındığına vurgu yapan Başkan Karahan, istikrarlı çalışmalarla şimdi ilçede jeotermal enerjiden yararlanan mahalle sayısının 13'e yükseldiğini kaydetti.
Simav'ın elindeki mevcut jeotermal enerjinin 100 bin konutu ısıtabilecek kapasitede bulunduğunu ifade eden Başkan Karahan, enerjinin sınırlı olduğu yeni alanlara verilmesi halinde yetmeyeceği yönünde çıkarılan maksatlı dedikodulara vatandaşların itibar etmemesini istedi.
Jeotermal enerjide planlı ve programlı bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Başkan Karahan, "20 yıl önce de bu enerji vardı. Biz uzaydan yer altına jeotermal enerji ışınlamadık. 20 yıl öncede belediye başkanları ve jeotermal servisi vardı. 20 yılda sadece 5 mahalleye enerji verebildiler. Biz bu konudaki çalışmalarımızı planlı ve programlı yaptık. Şimdi her mahallemize jeotermal enerjiyi vermeyi hedefliyoruz. Bizi kıskanıyorlar. Asılsız dedikodularla bizi hedefimizden saptırmaya çalışıyorlar. Biz de bunlara en güzel cevabı çalışmalarından büyük onur duyduğumuz jeotermal servisimizdeki elamanlarımızla gece gündüz demeden çalışarak cevap veriyoruz" dedi.
Mahalle sakinlerinden Akif Candan jeotermal enerji ile ısınmaya başladıkları günden bu yana sağlıklı ısınmanın farkına vardıklarını bildirdi. Candan, "Allah sebep olanlardan emeği geçenlerden razı olsun. Kemiklerimize kadar ısındığımızı hissettik. Hem mutfağımızda hem de banyolarımızda 24 saat sıcık su bulunması çok güzel" dedi,
Nail Çağan, "Kömür derdi, is, pas derdi bitti. Hayallerimiz gerçek oldu" dedi.
Mahalle sakinleri tarafından daha sonra törene katılanlara meyve suyu ve kek ikram edildi.
(MY-EFE)

02.02.2013 18:11:19 TSI

Editör: Wan Haber