Diyarbakır'ın Silvan İlçe Kaymakamlığı'nın hazırladığı Sosyal Hizmetler Projesi kapsamında açılan aile destek merkezleri sayesinde kadınlar, aile ekonomisine katkıda bulunacak.
Silvan ilçesi Feridun ile Konak Mahallelerinde çılan kadın merkezlerinde trikotaj, el sanatları, ahşap boyama, nakış, giyim, Kur-an ve İngilizce kurslarına katılan kadınlar, yaptıkları ürünleri pazarlayarak aile bütçesine katkıda bulunuyor. El sanatları kursiyeri Saliha Aygünağa, Silvan'da erkeğin otoritesinin artık kadının hegomonyasına dönüştüğünü söyledi. Aygünağa, "Erkekler eskisi gibi kadınlara haksızlık yapıp onları çeşitli baskılar altında bırakamıyorlar. Erkekler evdeki işleri küçümseyerek kadına haksızlık yapıyor oysaki erkekler kadınların yaptıkları işleri yapamaz biz kadın erkek eşitliği olsun demiyoruz ama erkekler de kadınların gücünü zekasını küçümsemesin. Hayat şartlarına baktığımız zaman kadınlar da erkeklerin yaptığı işlerin üstesinden kolaylıkla gelebiliyor" dedi. Silvan'da kadınların sosyal yaşam koşullarına kolaylıkla ayak uydurduğunu ve Silvanlı kadınların modayı çok yakından takip ettiklerini modanın da ötesinde bir giyime sahip olduklarını belirten dikiş nakış kursiyeri Filiz Tuncay ise, "Bu coğrafyada yaşayan kadınlar geçmişte çeşitli zulümlere baskılara uğradı ama şimdi bu bölgenin insanı bilinçlendi. Güneydoğu da yaşayan kadınlar şimdi daha özgür istedikleri gibi dolaşıp istedikleri gibi giyinebiliyorlar" diye konuştu.
Açılan kurslarda öğrencilerin trikotaj, el sanatları, ahşap boyama, nakış, giyim, Kur-an ve İngilizce dersi gördüklerini söyleyen Hasuni Aile Destek Merkezi Müdürü Songül Yuşan da, "Silvanlı kadınlar bu kurslar sayesinde sosyal hayata daha iyi adapte oluyor. Bu kurslar kadınların gizli kalmış yeteneklerini ortaya çıkarıyor. Aile danışmanlığı konusunda konferanslar düzenleniyor. Bu sayede kurs öğrencileri bilgi birikimini artırıyor. Eğitim eksikliğinden dolayı kadınlara yönelik eş baskısı var" şeklinde konuştu.
(İHY-YRT-AŞ-Y)

29.01.2013 12:16:59 TSI

Editör: Wan Haber