Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından fakir ailelere ücretsiz dağıtılan kömürlerin simsar ve pikapçılar tarafından düşük fiyatlarla alınıp başkalarına satıldığı iddia edildi.
Silvan SYDV tarafından fakirlere verilen yardım kömürlerinin çuvalını 2 TL'den alan simsarların kömürleri çevre il ve ilçelerde 4 liraya sattıkları ileri sürüldü. Yardım amaçlı verilen kömürün piyasa değeri ise 25 lira olduğu belirtilirken, bu durumun kömür satıcısı esnafı da olumsuz etkilediği bildirildi. Fakir vatandaşlara dağıtılan kömürün satıldığını duyan vatandaşlar bu duruma tepki gösterdi. Ev hanımı olan S.B., "Biz fakir bir aileyiz, geçim sıkıntısı çektiğimizden dolayı, bu kış yakacak almadık. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yeşil kartlılara kömür yardımında bulunuyor. Ancak kömürü alan bir çok aile bunları satıyor" dedi.
Selahattin Mahallesi Demirciler Sokak'ta yardım kömürlerinin para ile satıldığını belirten M.D.B. isimli vatandaş ise, "Bir çok ihtiyaç sahibi kişilere verilmeyen kömürler ne hikmetse kurumlara, şahıslara ve simsarlara elden satılıyor. Ben ve bir yakınım Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuruda bulunduğum halde bana kömür verilmedi. Sonra torbasını 2 TL'den aldım. Bana kömürü satan şahıs Muş'ta bir kömür torbayı 4 TL'den sattığını söyledi. Silvan kömürü maalesef başka yerlerde de satılmaktadır" diye konuştu.
Kömür torbalarının üzerinde parayla satılmaz ibaresi olduğu halde almak zorunda kaldığını belirten A.S., "Kömürü satanlara bunu nereden getirdiklerini sorduğumuzda; siz kömürünüzü alın, gerisine karışmayın yanıtını veriyorlar. Bazı kişiler evlerinde kömür yakmadığı halde kömür yardımı alıyor. Bunlardan satın alarak çeşitli mahallelere getiriyorlar. Benim ağabeyim ve komşularım da bu kömürleri para ile aldı" şeklinde konuştu.
Yetkililerin bu konu hakkında bir çalışma başlatması gerektiğini belirten Y.K., kömür yardımlarının gerçek ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerektiğini söyledi. Y.K., "İhtiyacı olmayana verildiğinde böyle sorunlar çıkıyor. Onlar da yakmayıp satıyor. Sonra da asıl ihtiyaç sahibi bunu satın almak zorunda kalıyor. Yetkililerden fakirin hakkını korumalarını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
SYDV Müdürü Cuma Sanmaz ise 6 bin aileye kömür yardımında bulunduklarını belirterek, bugüne kadar kömür satışlarıyla ilgili kendilerine her hangi bir şikayetin gelmediğini söyledi.
(İHY-AKK-AŞ-Y)

10.01.2013 17:21:59 TSI

Editör: Wan Haber