Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde sabaha karşı mahallelerdeki hendekleri kapatmaya gelen güvenlik güçleri ile PKK’lılar arasında çatışma çıktı. Şırnak Valiliği, Silopi İlçesi’nde meydana gelen olaylarda 3 kişinin öldüğünü, biri ağır 2 polis ile birlikte toplam 7 kişinin yaralandığını açıkladı.

Silopi’ni Başak ve Barbaros mahallelerinde PKK’nın gençlik yapılanması olan Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri güvenlik güçlerinin girişlerini engellemek için kazdığı hendekleri kapatmak için bugün saat 05.00 sıralarında İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri mahallelere kepçeler ve zırhlı araçlarla gitti.

Çatışmada roketatarın isabet ettiği kepçe yanarken 2 kişinin öldüğü, aralarında 1 polisin de bulunduğu 10’a yakın kişinin de yaralandığı iddia edildi. Ancak ölen ve yaralananlarla ilgili iddia resmi makamlar tarafından henüz doğrulanmadı.

Bu arada yaralıların götürüldüğü Silopi Devlet Hastanesi’nde acil hastalar dışında gelen hastalar kabul edilmedi. Güvenlik güçleri hastane çevresinde geniş güvenlik önlemleri alırken, acil hastalar dışında gelenlerin girişine izin verilmedi.

Silopi’nin Başak Mahallesi’nde çatışmalar devam ederken, İlçe Jandarma Komutanlığı’na ait birlikler de zırhlı araçlarla ilçe merkezine inerek, stratejik noktalarda konuşlandırıldı. Helikopterler de havadan denetim yapmaya başladı.

Çatışmalar nedeniyle halk evlerine kapandı. Çatışmanın sürdüğü mahallede bazı evlerde yangın çıktığı haberleri geldi.

İlçede gerginliğin sürdüğü bilgisi verildi.

Valilik: 3 ölü, 7 yaralı
Şırnak Valiliği, Silopi İlçesi’nde meydana gelen olaylarda 3 kişinin öldüğünü, biri ağır 2 polis ile birlikte toplam 7 kişinin yaralandığını açıkladı. Açıklamada, şöyle denildi:

“07.08.2015 günü saat 05.30’da Silopi ilçemizde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini ve kamu düzenini bozmaya yönelik olarak EYP (el yapımı patlayıcı) ve mayın düzenekle barikat kuran, hendek kazan ve güvenlik kuvvetlerimize karşı roket, EYP, mayın ve uzun menzilli silahlarla saldırıda bulunan bölücü terör örgütü mensuplarına karşı yapılan operasyonda biri ağır olmak üzere 2 polis memuru yaralanmış, çatışma esnasında 3 şahıs ölmüş, 5 kişi de çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Bölücü terör örgütü mensupları olay yeri ve çevresinde lastik yakma ve benzeri olaylara devam etmekte olup, güvenlik kuvvetlerimizce vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik tedbirler alınmaya ve gerekli müdahale ve operasyonlara devam edilmektedir.”

Bu arada ölenlerden ikisinin 17 yaşındaki Mehmet Hıdır Tanboğa ile 58 yaşındaki Hamdin Ulaş olduğu öğrenildi. Yaralılardan beşin Şırnak Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındığı ve durumlarının iyi olduğu belirtilirken, yaralı polislerin kaldırıldığı hastane konusunda bilgi verilmedi.

Çatışmaların devam ettiği Silopi’de neler oluyor
Evresel gazetesinden Faruk Ayyıldız Şırnak’ın Silopi ilçesinde neler yaşandığını anlattı, yaşananları tanıklarıyla konuştu. Ayyıldız’ın haberi şöyle:

Silopi’de sabah saatlerinde Zap Mahallesi’ni ablukaya alan polis, halkı taradı. Polisin silahlı saldırısında ilk belirlemelere göre, 2 kişi yaşamını yitirdi, 8 kişi de yaralandı. Polisin 6 evi de ateşe verdiği iddia edilirken, ilçede yaşananları Belediye Eş Başkanı Aydemir, Milletvekili Encü ve gazeteci Koyuncu ile konuştuk.

“Mahallelere giremiyoruz”
Silopi Belediye Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, polislerin sabaha karşı mahallelere girmek istemesi üzerine başladığını söyledi. Çatışmaların ardından birkaç evde yangın çıktığını ifade eden Aydemir, “İtfaiye araçlarını yolladık ama engel oldular, itfaiye araçlarına da ateş açıldı” dedi. 2 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade eden Aydemir, “Yaşamını yitirenler 19 yaşlarında bir genç ve diğerinin yaşı 45’in üzerinde” dedi. Ambulansların dahi çatışma alanlarına bırakılmadığını söyleyen Aydemir, “Keskin nişancılar var, dışarı çıkana ateş açılıyor. Vekiller ile birlikte çatışmaların olduğu mahallelere girmeye çalışıyoruz ama ulaşamadık, çatışmaların olduğu mahallelere yakın bir yerde bekliyoruz” diye konuştu. 5 mahallede silahlı çatışmaların devam ettiğini kaydeden Aydemir, “Yaralılar hastaneye götürülemiyor, silah seslerinden dolayı mahallere de girilemiyor. Mahallelerden yükselen dumanları görebiliyoruz, Silopi’de durum çok kötü” sözlerini kullandı.

‘Polislerin bazı evleri ateşe verdiği’ iddiasını da sorduğum Aydemir, “Mahallere giremediğimiz için evlerde çıkan yangının sebebini henüz tam bilmiyoruz ama yanan evler olduğu doğru bilgi” diye konuştu.

“Katliam girişimi var”
HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü Silopi’de katliam girişimi olduğunu söyledi. Çok sayıda yurttaşın yaralandığı bilgisini aldıklarını ifade eden Encü, “Çatılara keskin nişancılar yerleştirilmiş” diye konuştu. 2 kişinin yaşamını yitirdiğini ve ölü sayısının artabileceğini vurgulayan Encü, “Çatışma polislerin mahallelere girmek istemesi üzerine oluyor. Gözaltı yapılmak isteniyor, halk izin vermeyince çatışma çıkıyor” dedi.

“Pencereden dahi çekim yapamadık”
Dicle Haber Ajansı (DİHA) Silopi muhabiri Sebahattin Koyuncu ise çatışmalardan dolayı dışarı çıkamadıklarını ve mahallelerden telefon aracılığıyla bilgi almaya çalıştıklarını söyledi. 3. cadde üzerinde polislerin yoğun şekilde beklediğini kaydeden Koyuncu, “İlçede şuan yer yer silah sesleri hala duyuluyor. Olaylar sabaha karşı 04.00 sularında başladı. Mahallelerde hendekler kazılıydı, hendeklere müdahale amaçlıdır” dedi. Dışarıda çekim yapıp, yapamadığını sorduğum Koyuncu şöyle söylüyor: “Dışarı çıkamıyorum, evde resmen mahsur kalmış durumdayız. Hiç çıkamadım, pencereden dahi çekim yapamadık. Çok yoğun silah sesleri geldi ki, 90’lı yıllarda yaşadıklarımızı bugün yaşıyoruz.” (DHA, Evrensel)

Editör: Wan Haber