Konya'nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Sille'de tarihi mekanların gün yüzüne çıkarılması, turizme kandırılması ve yeniden canlanması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, Aya Elenia Müzesi'nin yanı sıra Mormi ve Orta Cami restorasyonlarının tamamlandığını bildirildi.
Tarihi dokusunun yanı sıra, Sille'nin engin bir kültür hazinesine sahip olduğunu dile getiren Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Günümüze kadar tarihi ve kültürel varlığını koruyabilen, abideleri, mabetleri, sosyal yaşamı ile geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemini koruyan Sille, zengin bir tarih ve kültür vadisidir. Sille'nin tarihi ve kültürel değerlerini, el sanatlarını, folklorik yapısını yeniden canlandırmak ve geliştirmek için önemli projeler başlattık. Bu projelerden biri de restorasyon çalışmalarıdır. Başta Aya Elenia Müzesi ve tarihi camiler olmak üzere restorasyon çalışmalarını sürdürüyoruz. Hızla devam eden restorasyon çalışmaları başarılı sonuçlar vermeye başladı. Aya Elenia Müzesi'nin yanı sıra Tarihi Mormi ve Orta Camilerinin restorasyonu tamamlandı. Tarihi yeniden canlandırıp, gelecek kuşaklara aktarmanın haklı sevincini yaşıyoruz" dedi.
TARİHİ MORMİ VE ORTA CAMİLERİNİN RESTORASYONU TAMAMLANDI
Selçuklu Belediyesi tarafından başlatılan tarihi Mormi ve Orta Cami restorasyon çalışmalarında tamamlandığı belirtildi. Çalışmaları yürüten yetkililer, restorasyon ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Camilerin duvarlarında bulunan derin çatlaklar restorasyonda sıkça kullanılan dikişleme metodu ile onarıldı. Yapıların statiğinde bulunan sorunlar uygulanan proje ile giderildi. Camilerin alt ve üst katlarında bulunan döşemeler aslına uygun olarak değiştirildi. İç ve dış sıvalar ile çatı kısmında bulunan saç kaplamalar, kurşun kaplama ile değiştirildi. Camilerde bulunan minber, mihrap, kürsü ve mahfil gibi mimari öğelerin konservasyonu yapıldı. Sille'nin kuzeyinde bulunan ve 1794 yılında yapımı tamamlanan Mormi Camii 445 bin 830 TL'ye mal olurken, adını bulunduğu mahalleden alan Orta Camii 187 bin TL'ye mal oldu."
Sille'de bulunan bir çok tarihi eserin restorasyon çalışmalarına ve çevre düzenlemesine devam edileceğini de vurgulayan yetkililer, hayata geçirilen bu proje kapsamında, Sille koruma amaçlı imar planında 3. Etap taş kaplama yapılması ve PTT ve elektrik hatlarının yer altına alınması, Sille kentsel sit alanında peyzaj düzenlemesi, Sille Deresi'nde su tutma ve çevre düzenlemesi,1. Etap sokak sağlıklaştırma ve 25 nolu evin restorasyonu ve 2013 yılında yaklaşık 70 civarında evin restorasyonu, Şapel restorasyonu, Çay Camii ve Ak Camii restorasyonlarına devam edildiğini aktardı.
(AH-Y)

16.01.2013 16:55:23 TSI

Editör: Wan Haber