Mersin Üniversitesi Silifke Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksek Okulu ile Silifke Ticaret ve Sanayi Odası "Müşteri ve Çalışan İlişkileri" konulu panel düzenledi.
Ticaret ve sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Doğan, Prof. Dr. Ayşe Şahin, Doç. Dr. Ayşehan Çakıcı, Boyner Mağazaları İnsan Kaynakları Bölge Yöneticisi Tahir Gökçek ve Boyner Mersin Mağazaları Müdürü Muhsin Açıkgöz katıldı.
Üniversite öğrencileri ile Silifkeli işverenlerin katıldığı panelde bir konuşma yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Doğan, personelin bir firmanın omurgası olduğunu belirterek, "Müşteri ve Çalışan İlişkileri konusunda personelin güçlendirilmesi en başta gelir. Müşteri ile doğrudan iletişime giren kişi her zaman personeller olmuştur. Personelin müşteriyi cezp etmesi için bilgi donanımı olması gerekiyor. Bu nedenle personellere belirli yetkiler verilmelidir. Doğru işe doğru insan anlayışı ile personel kullanılmalıdır. Personelini doğru seçmemiş bir firma ürün satmakta zorlanacaktır" dedi.
Müşteriyi memnun etmek için personelin çalışma koşulları ve maddi imkanlar bakımından memnun edilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Ali Doğan, şöyle devam etti:
"Müşteriyi memnun etmek personelin memnun olmasından geçer. Çünkü müşteri ilk ağızdan personellerle iletişim kurar. Müşterinin bir iş yerinden memnun ayrılması o iş yerinin personelinin performansına bağlıdır. Bir müşteriyi memnun etmek için kendi markanı yaratmak zorundasınız. Ürün, fiyat, kalite, sunuluş tarzı, beklentileri karşılayabilmek müşteri için en önemli faktörlerdir. Müşteri bir iş yerinin veli nimetidir lafı çok önemlidir. Çünkü bir iş yerinin tüm giderleri müşterinin yapacağı alış verişlerle ödenir. Personellerimiz saati gelince çalışan ve yine saati gelince duran birer makine değildir. Onları makine gibi görmemeliyiz. Onları da kendimizle eş değer tutmalıyız. Onların ruh halini anlamalıyız. Makine gibi çalıştırılan personelden verim almak mümkün değildir. Ayrıca personeller arasında ayırım yapmamalıyız. Ayrım yapılması personelin birinin performansını arttırırken, diğerinin performansını düşürür" diye konuştu.
Müşteri ve Çalışan ilişkilerinde Motivasyonun önemine değinen Prof. Dr. Ayşe Şahin, "Elemanlarımız gerekli motivasyonu yapılmazsa istenilen çalışmayı alamayız. Motivasyon demek kişinin sevilmesi demektir. Ne iş yaparsa yapsın işini sevmeyen kişiden verim alamazsınız. Personel iş ilişkisinde eşitlik olmalı. Eşitlik olmazsa personeller arası olumsuzluklara neden olur. Bu da işi olumsuz yönde etkiler. Başarıyı arttırmak için Personellerinizi ödüllendirin ve bunu herkesin içinde yapın. Eğer bir personele olumsuz bir söz söyleyecekseniz de bunu yalnız ve ayrı bir oda da yapın" dedi.
Prof. Dr. Ayşe Şahin, motivasyonun kişiye göre değiştiğini ifade edip, kimi ekonomik yönden motive olurken, kimi si de manevi yönden motive olur. Personellerinize karşı mutlaka olumlu ve yapıcı cümleler kullanın. Olumsuz cümleler kullanmaktan kaçının" dedi.
Panele katılan Boyner yetkililer ise çalışma sistemleri ve Türkiye genelinde bulunan 70 mağazada çalışan personel ilişkileri hakkında bilgiler verdi.
(MŞN-Y)

04.02.2013 09:57:42 TSI

Editör: Wan Haber