İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun AKP’nin Afyon kampında sözünü ettiği “bölgede siyaset yapanlara silah ruhsatı verilmesi”nin de bu kapsamda olduğu, ancak sadece bölgede siyaset yapanlar değil genel olarak silah bulundurma ve taşıma ruhsatı alınmasının kolaylaştırılması üzerinde durulduğu belirtiliyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkardığı 8 KHK ile pek çok alanda düzenleme yapan AKP hükümeti, hazırlıklarını sürdürdüğü yeni KHK ile ateşli silahlar mevzuatında değişiklik yapmayı hedefliyor.

İlgili yasa ve yönetmeliklerde silah bulundurma izni verilenler tek tek sayılıyor. Bu kapsamın dışında olanlar ise silah taşıma ruhsatı için valiliklere başvurabiliyor. İl valileri, “Yaptıkları iş, sosyal, ekonomik, kültürel ve mesleki faaliyetleri ya da bulundukları yer ve zaman itibarıyla can güvenliklerinin ciddi ve harici tehdit ve tehlikelere maruz kalacağı kuvvetle muhtemel olduğu anlaşılan Türk vatandaşları ile şehit olan kamu görevlilerinin, korucuların, TSK mensupları ile er ve erbaşların eş ve çocukları ile anne babaları, bakanlığın onayı alınmak şartıyla güvenlik kuvvetlerine yardımcı oldukları için koruma altına alınanlara” talepleri halinde silah taşıma ruhsatı verebiliyor. KHK ile valiliklere tanınan yetkinin kapsamının daha genişletilerek vatandaşların daha kolay silah ruhsatı alması, partilerin il ve ilçe başkanlarının “silah taşıma yetkisi verilecek kişiler” listesine eklenebileceği belirtiliyor.

Kaynak: Cumhuriyet

Editör: Wan Haber