TRT Haber'in Gündem Kuşağı'nda Siirt'te devam eden Kitap Okuma Kampanyası ile Tillo'da yapılan çalışmalar, canlı olarak dünyaya aktarıldı. İki gün üst üste gerçekleşen yayınlarda, Siirt'te yapılan çalışmalar ayrıntılı olarak ele alındı.
TRT'nin deneyimli muhabiri Köksal Gökçe'nin sunduğu Gündem Programı, canlı olarak Siirt'ten yayınlandı. İki gün üst üste gerçekleşen programa konuk olarak katılan Vali Ahmet Aydın, devam eden kitap okuma kampanyası ve eğitimde elde edilen başarılarının arka planını anlattı. Sancaklar İlköğretim Okulu'ndan canlı olarak yayınlanan programa konuk olarak katılan Vali Ahmet Aydın, geçen yıl açılan kitap okuma kampanyasında Siirt'te 1 milyon kitap okunduğunu belirterek, 2013 yılında ise öğrenciler başta olmak üzere, valisi, müdürü, memuru, öğrencisi, öğretmeni, ve hatta kışlada görev yapan Mehmetçiği ve tüm Siirt halkı ile birlikte kitap okuma sayısının 2 milyona çıkarılacağını vurguladı. Kitap okuma kampanyasının önemine vurgu yapan Vali Aydın, "Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün himayelerinde devam eden 'Türkiye Okuyor' kampanyası çerçevesinde, Siirt'te '7'den 70'e Siirt Okuyor' Projesini uyguluyoruz. Hedefimiz 2013 yılında Siirt genelinde 2 milyon kitabın okunmasıdır. Milli eğitim camiası başta olmak üzere, Siirt Üniversitemiz, kamu kurum ve kuruluşlarımızın desteği ile hedefimize ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz. Bu yılki sloganımız 'Ben bir kitap kurduyum, bir kitap daha yok mu?' şeklinde belirledik. Bu yıl ki kitap okuma kampanyamıza Sancaklar Vakfı Başkanı Sayın Suat Sancak 100 bin, Merter Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Cengiz Acar da 81 bin kitap bağışında bulunarak, büyük katkı sağladılar. Bundan dolayı kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Geçen yılki kampanyamızda 220 bin kitap dağıtmıştık. Bu yıl ise hedefimiz 300 bin kitabı öğrencilerimize dağıtmaktır." dedi.
KİTAP OKUYAN İŞE KAVUŞACAK
İşsiz gençlerin kitap okumalarını özendirmek amacıyla çeşitli çalışmalar yürüteceklerini kaydeden Vali Ahmet Aydın, "İstiyoruz ki bütün Siirt, kitap okumayı bir yaşam biçimi haline getirsin. Bu amaçla çeşitli çalışmalar ve özendirmeler yapacağız. Örneğin kıraathanelere takılan gençlerimiz için birer kitaplık kuruyoruz. Amacımız buraya gelen gençlerimizin de kitap okuma alışkanlığı kazandıralım. Hatta Burada en çok kitap okuyacak gençlerimize İŞKUR aracılığıyla istihdam sağlayacağız. Ayrıca en çok kitap okuyan öğrencilerimizi her ay altınla ödüllendireceğim. Sömestri tatilinde onları İstanbul'a göndereceğim. Memurlarımıza da başarı belgesi vereceğim. Yeter ki Siirt'te kitap okumayı bir yaşam tarzı haline getirelim" şeklinde konuştu.
Projeden sorumlu Vali Yardımcısı Gürbüz Saltaş ise, kitap okuma kampanyası ile vatandaşlarımıza kitap okumanın hayatın bir parçası olduğu bilincini aşılamayı amaçlıklarını belirterek, asıl hedeflerinin ise Siirt'te kitap okumayı bir yaşam biçimi haline getirmek ve Siirt'i okuyan kent yapmak olduğunu söyledi.
Cehaleti yenmenin en kolay yolu kitap okumaktan geçtiğini ifade eden Vali Yardımcısı Saltaş, kitap okumanın öğrencilerin başarılarına da büyük katkı yapacağını kaydederek, anne ve babalara şöyle seslendi:
"Projemizde anne ve babaları yani velileri de katarak evde bir okuma saati belirlemelerini arzu ediyoruz. Çünkü anne ve babalar televizyon seyrederken çocuğunuza git kitap oku demenin çok inandırıcı ve etkileyici olacağına inanmıyorum."
TİLLO ADINI GERİ İSTİYOR
Tillo'dan yapılan canlı yayında ise, AK Parti Siirt Milletvekilleri Afif Demirkıran ve Osman Ören'in Aydınlar ilçesinin adının Tillo olarak değiştirilmesi için verdikleri kanun teklifi ağırlıklı olarak ele alındı. Programa konuk olarak katılan Milletvekilleri Afif Demirkıran ve Osman Ören, Köksal Gökçe'nin sorularını canlı yayında yanıtladı. İlk sözü alan Milletvekili Afif Demirkıran, ''10 Ekim 1957 tarih ve 30024 sayılı kararname ile belediye, 18 Mayıs 1990 tarihinde 3647 sayılı kanun ile ilçe olan Tillo'nun adı Aydınlar olarak değiştirilmiş, ancak yerleşim yerinin adının tüm dünyada Tillo olarak biliniyor olması sebebiyle Aydınlar ismi başta bölge olmak üzere ülkemiz ve dünyada kabul görmemiş, halk arasında Aydınlar ilçesi Tillo olarak anılmaya devam etmiştir. Bu isim problemi ilçemizin tanıtımında ve gelişmesinde de olumsuz bir rol oynamıştır. Dolayısıyla Aydınlar ilçesinin Tillo adına yeniden kavuşması için bir kanun teklifi hazırladık. Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduğumuz bu kanun teklifimize bütün partiler destek veriyor" dedi.
Hazırladıkları kanun teklifi ile bir hakkın iadesini sağlayacaklarını anlatan Milletvekili Osman Ören ise, bu yasanın bütün partilerin desteğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisinden en kısa zamanda yasalaşarak çıkacağına inandığını anlattı.
Vali Ahmet Aydın da, Tillo'nun turizm potansiyeline dikkat çekerek, buna yönelik yaptıkları çalışmaları anlattı.
(RÇ-MET-Y)

10.12.2012 16:32:20 TSI

Editör: Wan Haber