Türkiye Barış Meclisi Siirt Barış Girişimi, 'Barış artık mümkün' sloganıyla 'Barış Sürecine Sivil Toplum Örgütlerinin Katkıları' konulu bir toplantı düzenledi.
Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, sendikalar, dernekler, mesleki kuruluşlar, muhtarlar, din adamları ve kanaat önderleri barışa duyulan özlemi dile getirdi. Toplantıda konuşan Barış Meclisi üyesi Avukat M. Ali Özel, terör yüzünden Siirt'in sermaye ve beyin göçüne neden olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Selim Sadak ise, bu coğrafyanın bir halkların mozaiği olduğunu belirtti. Bu coğrafyanın kültüründe ana dilin Arapça ve Kürtçe olduğunu belirten Sadak, Kürtlerin ve Arapların bu topraklarda kendi ana dillerini olduğu kadar Türklerin de Türkçe, Lazların da Lazca, Çerkezlerin de Çerkezce konuşma hakları olduğunu söyledi. Siirt'te toplumun her kesiminin barış isteğini dile getirdiğini aktaran Sadak, "Bu mesajın yerine ulaşacağına inanıyorum. Çünkü iki tarafın çok önemli aktörleri Siirtlilerin vekilleridir. Sizler, bizler 2003 yılında Sayın Başbakanı Siirt'te, Türkiye'nin Başbakanını seçtik. Sizler 2011 yılında Sayın Gültan Kışanak'ı Siirt'in milletvekili seçtiniz. Şu anda o da bir tarafın eş genel başkanıdır. Bu vesile ile sizlerin, bizlerin, Siirtlilerin göndereceği mesajı herkesin kale alacağını düşünüyorum. Bu barışı sağlamakta bir büyüklüktür, bir erdemliktir. Başbakanın yaptığı iş, yaptığı görüşme çok doğrudur. Ben bir belediye başkanı olarak, bir Siirtli olarak, bir yurttaş olarak destekliyorum. Halkın talebi barışın sağlanmasıdır" dedi.
Herhangi bir barışın tam anlamıyla sağlanabilmesi için çatışmanın temelinde yatan nedenlerin ortaya çıkarılması gerektiğini dile getiren Sadak, bu konuda da aynı hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini bildirdi.
Din alimi ve kanaat önderi Muiniddin Aydın da, barışa özlem duyulduğunu ve barışın istenildiğini belirterek, "Acılar bitsin, hüzünler bitsin. Güzellikler gelsin, maddi ve manevi güzellikler gelsin. Peygamber Efendimiz (SAV) size en güzel ameli söyleyeyim mi diye soruyor. Namaz mı, oruç mu, cihat mı diye cevap veriliyor. Ancak Peygamber Efendimiz, 'Hayır, sulhu sağlamaktır' diyor" ifadelerini kullandı.
İnsan Hakları Derneği Siirt İl Başkanı Vetha Aydın da, bir yandan barış için adım atılması gerektiğini, bir yandan hak ihlallerinin olmaması gerektiğini belirtti. Barıştan korkulmaması ve içselleştirilmesi gerektiğini söyleyen Aydın, İmralı'da başlatılan görüşmeleri desteklediklerini kaydetti.
Belediye İş Sendikası Başkanı Halit Akınay süreci provoke etmek isteyenlerin çıkabileceğini ancak bunlara fırsat verilmemesi gerektiğini belirtirken, Siirt Barış Meclisi Başkanı Op. Dr. Ekrem Bilek, Barış Meclisi olarak bu tür toplantı ve aktiviteleri önümüzdeki günlerde de sürdüreceklerini söyledi. Bilek, bu sürecin provoke edilmek isteneceğinin bilincinde olduklarını ancak buna rağmen çalışmalarını değişik platformlarda sürdüreceklerini belirtti.
(RÇ-YRT-CC-Y)

26.01.2013 16:43:19 TSI

Editör: Wan Haber