Siirt Üniversitesi'nde "Siirt'in Tarihi ve Kültürel Varlıkları" konulu bir konferans verildi.
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran'ın verdiği konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman yaptığı açılış konuşmasında, "Bir şehrin tanıtımında o şehrin tarihi ve kültürel mirasının payı büyüktür. Kültürel mirasın ortaya çıkarılması ise değerli bilim adamlarının çalışmalarıyla olur" dedi.
Prof. Dr. Ali Boran, 2000-2010 yılları arasında Kültür Bakanlığı'nın izniyle Siirt ve yöresinde çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Kültür çok katmanlı bir binaya benzer. Biz Siirt ili ve ilçelerinde gerçekleştirdiğimiz yüzey araştırmalarında 507 adet eser tespit ettik" dedi.
Siirt'in yeniliğe açık bir il olduğunu ifade eden Boran, "Siirt'in ilçelerinde Selçuklular zamanından kalan çok sayıda eser var. Kervan Yolu'nun bir kısmı Botan Çayı'nın kenarından geçiyor ve biz bu güzergahı izlediğimizde çok sayıda kervansaray ve han örneğine rastladık" diye konuştu.
Siirt merkez ve ilçelerinde yer alan tarihsel dokunun muazzamlığına değinen Boran, "Eruh ilçesinde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 15 adet tarihi cami, han, kilise gibi yapılar bulduk. Ayrıca Siirt'in ilk beylik başkenti olduğuna dair bulgulara rastladık. Bulduğumuz bulguların Dilmaçoğlu Beyliği'ne ait olduğunu tespit ettik" dedi.
Rektör Erman, konferansta Prof. Dr. Ali Boran'a bir plaket takdim etti.
(RÇ-RB-CC-Y)

15.12.2012 16:30:12 TSI

Editör: Wan Haber