Van’ın 5 kilometre doğusunda bulunan İpekyolu ilçesindeki Sıhke (Sixke) Gölü günden güne biraz daha kirleniyor.

Sulama amacıyla 1979 yılından yapılan ve 30 yıldır etrafına dökülen çöpler nedeniyle artık sulama amacıyla dahi kullanılmayan gölün hemen yanına kentten günlük olarak toplanan 750 ton çöp dökülüyor. Kaynağını Erek Dağı’ndan alan gölün kirlenmesi sonucu kuş ve köpekler başta olmak üzere hayvan ölümleri yaşanıyor. 

30 YIL ÖNCE SUYU İÇİLİYORDU 

30 yıl önce içme suyu olarak da kullanılan göldeki kirlilik gözle görünüyor. Gölün 300 metre ilerisinde çöpten bir dağa dönüşen alandan toprağa sızan yağ ve atıklar olduğu gibi göle akıyor. Kenarında yüzlerce kuş ölüsünün bulunduğu gölden yayılan koku, çevrede yaşayan mahalleleri adeta yaşanılamaz kılıyor. 

CANLI YAŞAMINI TEHDİT EDİYOR 

Gölün durumuna dair defalarca kentin yetkilileri ile görüştüklerini belirten Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, herhangi bir önlem alınmadığını söyledi. Kirliliğin önlenmesi için öncelikle göl yakınında bulunan kent çöplüğünün taşınması gerektiğini dile getiren Kalçık, yine atık suların göle akışının acil bir şekilde engellenmesi gerektiğinin altını çizdi. İnsan sağlığını tehdit eden ve bölgedeki canlı varlığını yok eden göl için acil önlem alınması gerektiğine vurgu yapan Kalçık, göl ve etrafının temizlenmesi için yargıya girişimlerde bulunacaklarını paylaştı. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

Editör: Wan Haber