Özel Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Soylu, sigaranın yavaş yavaş bırakılmasının doğru olmadığını belirterek, günde 1-2 tane bile içilmiş olmasının yine ciddi riskler taşıdığını söyledi.
9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Özel Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Soylu, önlenebilen en önemli risk nedenlerinden birinin sigara olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Soylu, "Ülkemizle ilgili çok net veri olmamakla beraber Amerika kaynaklı verilerde her yıl yaklaşık 450 bin ölümün tek nedeni sigara. Durum böyle olunca sigaranın mutlaka bırakılması ve sigaraya başlama oranlarının azaltılması için tüm tedbirlerin alınması lazım. Sigara ilk içildiği andan itibaren ilk yarım saat süresince kan basıncında artışa sebep olmaktadır. Bunun dışında diğer olumsuz sebepleri de var. Ayrıca kanın pıhtılaşması eyilimini artırır. Vücudun doğal olarak pıhtılaşmaya karşı savunma mekanizmasını azaltarak böylece kalp krizi riskini ciddi şekilde artırır. Aynı zamanda erken yaşta kalp damarlarında, beyin ve beyin damarlarında vücudun diğer bölgelerindeki damarlarında daralmanın, yağlanmanın ya da diğer tabirle kireçlenmenin artmasına sebep olmakta ve bu sebeple de erken yaşlarda kalp krizine ya da inme, felç gibi çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir" dedi.

"SİGARAYI YAVAŞ YAVAŞ BIRAKMA TAVSİYELERİNİ DOĞRU BULMUYORUZ"
Özellikle genç bayanların doğum kontrol hapı ile birlikte sigara kullanmasının çok ciddi risk taşıdığını dile getiren Doç. Dr. Soylu, "Hem kalp damarlarındaki risklerin artması hem de ilaveten damarlardaki pıhtılaşmaya eyilim nedeniyle akciğerin pıhtı atması gibi ya da vücudun diğer bölgelerindeki pıhtılaşmaya eyilim gibi risklere sebep olabilmektedir. Sigaranın içildiği zamanlarda kalp damarlarındaki bu probleme sebep olduğu kalp krizi riskini ciddi şekilde arttırıldığı düşünüldüğünde sigaranın yavaş yavaş bırakılması gibi tavsiyelerin de çok uygun olmadığını düşünüyoruz. Sigaranın günde 1-2 tane bile içilmiş olmasının yine bu tip hastalıkların riskini birkaç kat arttırdığını biliyoruz" şeklinde konuştu.
Özel Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzman Dr. Mehmet Portakal ise, sigarayı bırakmak için değişik yöntemler olduğuna dikkat çekerek, hastane olarak biyosibernetik regülasyon terapisi ya da biyorezonans yöntemleri kullandıklarını bildirdi. Portakal, "Sigara içermiş olduğu 4 binden fazla zararlı madde sebebiyle vücudumuzda pek çok zararlı etkiler meydana getirmekte. Bu maddeye yönelik çok değişik bırakma yöntemleri alışkanlıktan kurtulma yöntemleri denenmekte. Biz hastanemizde sigara bırakma yöntemi olarak biyosibernetik regülasyon terapisi ya da biyorezonans yöntemleri kullanıyoruz. Bu yöntemde nikotin ve bu zararlı maddelerin vücutta oluşturduğu etkilerin sinyalleri alınarak bunların tersi oluşturulup vücuda verildiğinde hem kişide sigaraya karşı bir duyarsızlaşma ve o maddeye olan bağlılığın azaldığını görüyoruz. Yüzde yüze yakın çok güzel olumlu sonuçlar alıyoruz. Önemli olan bu biyorezonans yönteminde ve biyosibernetik regülasyon terapi çeşitlerinde vücutta oluşan elektro manyetik dalgaların tersi oluşturulup vücuda verildiği zaman sigara ve alerji gibi değişik rahatsızlıkların meydana getirmiş olduğu alan tedavilerinde çok olumlu sonuçla alınıyor. Biyorezonans ve biyosibernatik regülasyon terapisi ünitesiyle sadece sigara bırakma değil, başka madde bağımlılıklarının tedavisinde de kullanıyoruz. Aynı zamanda alerji tedavilerinde, ağrılar ve nörolajik hastalıklar tedavisinde çok başarılı sonuçlar alıyoruz. Merkezimiz bu yöntemle birlikte yediden yetmişe her yaştan insana hizmet vermektedir" diye konuştu.
(SA-İP-CC-Y)

09.02.2013 17:33:30 TSI

Editör: Wan Haber