Sigaranın zararlarını uzun uzadıya anlatmayacağım zira eminim içeniçmeyen herkes 7 den 70 e sigaranın  insanın ömründen ömür, güzelliğinden güzellik, yaşından yaş aldığını, dilinden tat, burnundan koku, bedeninden sağlık ve bence en kötüsü ise insanların sevdiklerini hayatlarından çaldığını biliyordur.

Kabul içmeyen biri için sigarayı bırak demek kolayken içen biri için bir o kadar zor. Sigarayı bırakmak bir irade durumu. Bir alışkanlığı terketmek hele de yılların alışkanlığı ise kolay değil ama inanın imkansız da değil. Babam günde 2.5 paket sigara içiyordu taa ki geçirdiği kalp krizinin sonucunda ölümden dönünce sigarayı hastane odasında bırakıp çıktı ve neredeyse 4 yıldır bir daha ağzına almadı.

Öncelikle gerçekten sigarayı bırakmayı istemek ve karar vermek gerçekten çok önemli. Size bir eczacı olarak bir kaç yol önermek istiyorum.

Bunların başında kendi irademizle sigarayı bırakmak için bir tarih belirlemek geliyor. Tarih belirlemek aslında beyine talimat verip beyini şartlamak için düğmeye basmak demek. Akabinde yaşam alanlarınızda size sigarayı anımsatacak her türlü materyal ve eşyadan bu alanları temizlemekle işe başlayabilirsiniz. Örneğin kahve içerken sigara içme alışkanlığınız varsa kahvenin yerine bitki çayını hayatınıza katabilirsiniz.

Sigara tiryakilerinin en büyük alışkanlığı el alışkanlığıdır. Sigara yerine elinize alacağınız stres topu, elektronik sigara gibi bir malzeme bu alışkanlığınızı kırmada size yardımcı olacaktır. Ağız alışkanlığınız içinse sakız çiğnemek sigarayı bırakan danışanlarımın sıklıkla tavsiyeleri arasında yer alır.

Bir alışkanlığı değiştirmek ya da yeni bir alışkanlığı edinmek için 21 gün sabretmemiz gerekiyor. Şayet 21 gün dişinizi sıkıp, iradenize hakim olursanız göreceksiniz sigarayı terketmek o kadar zor değilmiş.

Sigarayı bırakmak isteyenlerin sığındığı bir diğer bahane kaynağı ise kilo almak korkusu. Bunu da günlük yürüyüş ve egzersizlerle engelleyebilirsiniz.

İradenizle şayet sigarayı bırakamıyor iseniz eczacınızdan ve hekiminizden ve alo171 sigara bırakma danışma hattını arayabilir bu konuda destek alabilirsiniz.

Eczanelerde satılan nikotin bantları, nikotin sakızları ve sigarayı bırakmada yardımcı ilaçlar bu süreçte size yardımcı olacaktır.

Yüzlerce insan bu yolla sigarayı bıraktı. Siz de bırakabilirsiniz. Lütfen sigara sizi bırakmadan siz onu bırakın.

Sağlıcakla kalın...

Kaynak: Cevapla.tv

Editör: Wan Haber