Gemerek Kaymakamlığı'nın başlattığı "Sigarayı Bırakacak 50 Kişi Aranıyor" projesinde sona yaklaşıldı. Proje kapsamında 32 kamu personelinin sigarayı bıraktığı belirtildi.
Gemerek Kaymakamı Yusuf Özbey projenin işleyişiyle ilgili yaptığı açıklamada; "Sigarayı bırakan personel veya vatandaş manevi olarak da bir sorumluluğun altına girmesi için sigara kullanımını bıraktıktan belirli bir süre sonra Kaymakamlık makamında taahhüt belgesi imzalıyor. Taahhüt belgesinin imzalandığı sırada, sigarayı bırakacak kişinin yanında sigara kullanmayan bir yakını referans olarak projeye katkı sağlıyor. Sigarayı bırakma azmi ve kararlığı görülen kişiye hatıra amaçlı olarak hediyelerin de verilebildiği proje kapsamında; sigara kullanmayacağını taahhüt eden kişi, eğer tekrar sigara kullanımına başlar ise; referans kişinin durumu bildirmesi üzerine, şayet kendisine maddi anlamda bir hediye verilmiş ise; aynı hediyeyi referans olan kişiye ve proje kapsamında sigarayı bırakan bir başka kişiye aldığı hediyenin aynısından vermeyi kabul etmesiyle "cezalandırma" sistemi de işletiliyor. Sigara kullanımını bırakan kişilerin fotoğrafları, hatıra albümünde arşivleniyor. Sigara kullanımını bırakan kişilerin ad-soyadı ve sigarayı bıraktığı tarih, Hükümet Konağı Panosunda liste halinde ilan ediliyor" dedi.
Proje kapsamında çeşitli faaliyetlerinde yapıldığını belirten Kaymakam Özbey, faaliyetler hakkında da bilgiler verdi; "İlçedeki tüm daire amirlerine projeyi tanıtmaya yönelik toplantı düzenledi. Dr. Meltem Demirkol ve İlçemiz Devlet Hastanesi Başhekimi Mehmet Ata Kaya tarafından Gemerek Seyran Tepe Gençlik ve Kültür Merkezin'de sigaranın zararları konulu konferans verildi. Gemerek Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencileri tarafından ilçe esnafına sigaranın zararlarını ve projeyi anlatan el ilanları dağıtıldı. Sigara bırakımını teşvik etmek amacı ile sigarayı bırakan kişiler yerel basına çıkartıldı, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden konu ile ilgili olarak destek talebinde bulunuldu, sosyal medya da konu ile ilgili gündem oluşturuldu, maddi durumu kötü olup da sigarayı bırakan vatandaşlara imkanlar dahilinde maddi destek sağlandı, sigarayı bırakan kişilerin kendilerine referans olan kişilerce kontrolü sağlandı. En önemlisi de bu projeyle şu an itibariyle 32 kişi sigarayı bıraktı" dedi.
(EA-UY-ZB-Y)

09.02.2013 12:47:47 TSI

Editör: Wan Haber