Dünya Sağlık örgütü (WHO) ?tarafından belirlenen 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle Muğla Sıtkı Koçman eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Tetik, Valilik personeline Vali Özer Türk Toplantı Salonunda Tütün ve İnsan Sağlığı konulu sunum yaptı.
Sunumda sigaranın zararlarından bahseden Dr. Tetik, tütünün zararlı bir bitki olduğunu ve içindeki zehirlerin hiçbir zaman gitmeyeceğini belirtti. Sigarada nikotin, karbonmonoksit, katran başta olmak üzere aseton, arsenik, methan, radon ve böcek ilacı gibi pek çok tehlikeli maddenin bulunduğunu aktaran Dr. Tetik, "Her 8 saniyede bir 1 kişi sigaradan dolayı ölüyor. Sigara içen insanlarda sigaraya bağlı olarak bağımlılık, kanserler, infeksiyonlar, anatomik, fizyolojik ve genetik bozukluklar, allerjiye duyarlılık gibi pek çok hastalık gözleniyor. Günlük hayatta çocuklarımızın bu tür maddelere yaklaşmalarına izin vermezken sigara içerek onları ve kendimizi zehirliyoruz" dedi.
Sigara içen veya içmeyen bütün bireylere sigaranın zararlarının anlatılması gerektiğini vurgulayan Dr. Tetik, "Amacımız sigaranın zararları konusunda farkındalığı arttırmak. İnsanların bilinç düzeyini ne kadar yükseltirsek insanlar sigaradan o kadar çok uzak duracaktır. Bu zararları anlatalım ki içmeyenler içenleri uyarsın" şeklinde konuştu.
Dr. Tetik sigara içenlere şunları söyledi: "Sizde sigarayı bırakabilirsiniz. Sigarayı bırakmak zor olabilir. Ancak şimdiye kadar sizin gibi pek çok insan sigarayı bıraktı. Biz bunu toplumumuzun geleceği ve çocuklarımız için istiyoruz"
(BT-MB-İK)

08.02.2013 15:40:11 TSI

Editör: Wan Haber