Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, sigara konusunda taviz vermiyor. Denetimlerini artıran ekipler, özellikle eğlence mekanları ve lokantalarda gece-gündüz sıkı denetim uyguluyor.
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün sigara denetimleri artarak devam ediyor. Denetimlerle ilgili yazılı bir açıklama yapan İ Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kış aylarında vatandaşların kapalı mekanlarda geçirdikleri zamanda bir artış olduğunu belirterek, bu çerçevede halka açık kapalı mekanlarda bulunan vatandaşların sigara dumanı içermeyen temiz hava soluma haklarını korumak adına denetim ekiplerinin denetimlerini sıklaştırdıklarını bildirdi. Özellikle eğlence mekanlarının yoğun olarak bulunduğu merkez Mezitli ve Yenişehir ilçelerindeki mekanlara hafta sonu ve akşamları denetimlerini artırdıklarını kaydeden Dr. Kemik, "Sayın Valimizin de desteği ile yaklaşık bir aydır cuma akşamları bu ilçelerde bulunan mekanlara il merkezimizde bulunan 10 denetim ekibimiz ile seri denetimler yaptık. Denetimler sonucunda yasaya aykırı hareket eden işletme ve kişilere ceza uyguladık. Sevindirici olan, artık yasanın yerleştiği ve toplum tarafından büyük oranda kabul gördüğüdür. Seri denetimlerimizde bunu gözlemleme imkanımız oldu" dedi.
Mezitli ve Yenişehir ilçelerinde yapılan denetimlere bizzat eşlik eden İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Tufan Nayir ise denetim ekiplerinin vatandaşların sağlığını korumak için gece gündüz demeden fedakarca denetimlerini sürdürdüklerini belirtti. Ceza kesmekten çok sigara içmeyen vatandaşların temiz hava solumasını sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Nayir, "Yasal düzenlemede 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yeni uygulamaya geçildi. Bu kapsamda öncesinden farklı olarak artık ihlal gördüğümüzde uyarı vermiyoruz, ilk ihlalde dahi ceza uygulamak durumunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ekiplerin yapılan denetimlerde teknolojiyi de kullanmaya başladıklarına dikkat çeken Nayir, 184 SABİM hattına yapılan bildirimlerin anında bildirim yapılan adrese en yakın ekibin bilgisayarına düştüğünü ve ekibin ilgili mekana giderek denetim yaptığını aktardı. Denetimlerin gece yarısından sonra da devam edebilmesi için nöbetçi ekipler oluşturduklarına işaret eden Nayir, şöyle devam etti: "Artık gece yarısından sonra da ayrı denetim ekiplerimiz sigara içmeyen vatandaşlarımızın sağlığını korumak için çalışmaya devam edecek. Bizi motive eden en önemli etkenlerden biri de 2012 yılında ülkemizde sigara içme oranının yüzde 27,1'e gerilemesidir. Yani vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 63'ü sigara içmemektedir. Sigara içmeyen büyük kısmı korumak için vatandaşlarımıza ve işletme sahiplerine de büyük rol düşmektedir. Sigara içilmesine göz yuman işletmeleri tercih etmemeleri, sigara içilen işletmeleri 184 SABİM hattına bildirmeleri, işletmelerin de müşterilerinin sağlığı konusunda daha hassas olmaları gerekmektedir. Aslında her işletmenin denetçisi sigara içmeyen müşterileridir."
Yasanın yerleşmesinde ve kamuoyu tarafından benimsenmesinde basının büyük katkısı olduğunu dile getirerek, teşekkür eden Nayir, "Ayrıca işletmelerinde duyarlı davranan işletme sahiplerine ve yasaya sahip çıkan vatandaşlara Halk Sağlığı Müdürlüğü adına teşekkür ediyorum" dedi.
(KYM-Y)

04.02.2013 11:56:48 TSI

Editör: Wan Haber